2023. júl 27.

A tulajnak nem volt elég a második hely

írta: surprisezola
A tulajnak nem volt elég a második hely

A finn FC Jokerit élete tiszavirág életűre sikeredett, de ebben a rövid időben két magyar játékos is szerepelt a klubnál.

fc_jokerit.png

Az 1999-ben alapított klub azt követően jött létre, hogy Hjallis Harkimo üzletember átvette az 1935-ben alapított Pallokerho-35 Helsinki csapatát. A röviden csak PK-35-nek nevezett gárda szakmai részlege, és az elsőosztályú licence így Hjallis kezébe került, aki 1991-től a Jokerit Helsinki jégkorongklubot is irányította. Még 1998-ban a PK-35 a finn élvonal harmadik helyén végzett, mindössze 4 pontra lemaradva a bajnoki címtől. Hjallis megjelenése azonban egy új klub létrejöttét jelentette, amelyet nem meglepő módon FC Jokerit-nek nevezett el.

istockphoto-1454256394-640x640.jpg

A gárda élére az a Pasi Rautiainen került, aki 1994-től a PK-35-öt navigálta. A finn edző nagyon sikeres időszakot zárt a PK-nál, amely bár az első klubja volt edzőként, de kinevezésekor a gárda csupán a negyedik vonalban szerénykedett. Innen hozta fel őket egészen az élvonal harmadik helyéig. Mivel az elsőosztályú licenc adott volt, így nem kellett a megyei mélységekből feltornázniuk magukat. A Jokerit az első szezonjában (akkor is 12 csapat alkotta a finn élvonalat) az első körben (tehát mindenki játszik mindenkivel otthon és idegenben) a negyedik helyen végzett. Akkor az első 8 helyezett a bajnoki tabellán folytatta tovább, amelyen szintén a negyedik helyet csípték el.

Az újonnan létrejött csapat az első szezonjában a Finn kupában egészen a döntőig menetelt, ahol az FF Jaro várt rá. A Helszinkiben található Olimpiai stadionban rendezett döntőben gyakorlatilag a Jokerit hazai pályán játszott, hiszen a hazai mérkőzéseiket pont ebben a pályán játszották. A 67. percig még egy gólos vesztésre álltak, azonban Antii Sumiala négy perc alatt duplázni tudott, így az újonc az első szezonjában elhódította a kupát és készülhetett az európai porondra.

A kupagyőzelem Intertoto kupaszereplést jelentett, ahol előbb az észt JK Trans Narva csapatát ütötték ki nagyon simán (összesítve 7:1-el), majd a következő körben kapott máltai FC Floriana ellen is tovább tudtak jutni (3:2-es összesítéssel), de a harmadik körben kapott West Ham ellen végül kiestek. Hozzátéve, hogy Angliában csak minimális különbséggel kapituláltak. Ez volt a legnagyobb menetelésük az európai porondon.

Kétezerben a BVSC nevelése, a csatárként bevethető Szilágyi Gábor került a csapathoz, aki 7 meccsen pályára is lépett a klub színeiben. Egy gólt szerzett, 2000. augusztus 13-án a Turun Palloseura ellen. Azt a találkozót a Jokerit 4:1-re megnyerte idegenben. További érdekesség, hogy azon a meccsen a vendégeknél a 63-szoros finn válogatott, Shefki Kuqi is betalált. Szilágyi egyébként 1 év után távozott a klubtól, de Finnországból csak 2007 februárjában tért haza. A Jokerit ebben az évben már a második helyen végzett, mindössze 4 pontra lemaradva az FC Haka-tól. Közben az UEFA kupában is részt vehettek, de az MTK oda-vissza legyőzte őket (a két mérkőzésről ITT és ITT olvashatsz). További érdekesség, hogy ekkor már az ugyancsak Helszinkiben található Bolt Arenában játszották a hazai meccseiket.

Kétezer-egyben Sumiala és a sikerkovács, Rautiainen is elhagyta a klubot. Utóbbi távozása azért volt meglepő, mert bár a második helyre navigálta a csapatot, de ez Hjallis-nak nem volt elég, aki így menesztette az edzőt. A tulajdonos ezzel a lépésével gyakorlatilag elindította a gárdát a lejtőn.

9ce99d0a8ac0994250b708088f4b558d68d6ed733ed01e8a047f7a4c54b78505.jpgPasi mehetett

Az egykori Bayern München és Arminia Biefeld-nél is játszó Pasi nélkül, a csapat 2001-ben kiesési osztályozóra kényszerült, ahol ironikus módon az FF Jaro volt az ellenfél. Ezúttal azonban 5:4-es összesítéssel az ellenfél csapata örülhetett, a Jokerit pedig búcsúzhatott az élvonaltól. Még abban a szezonban szintén az UEFA kupa selejtezőjében voltak érdekeltek, de az ukrán Arsenal Kyiv oda-vissza legyőzte a csapatot. A másodosztályból a második helyet elcsípve jutottak vissza, de az élvonalban ekkor már csak a bennmaradás lehetett a cél. 2003-ban Pasi is visszatért a kispadra, de az év nyarán Tímár Krisztiánt is megszerezte a klub. Azonban újoncként hiába érték el az akkor 14 csapatos élvonalban a 10. helyet, a tulajdonos már nem akarta tovább pénzelni a csapatot. 

„Finnországba fiatalon igazoltam, már akkor az volt az elképzelésem, hogy ez ugródeszka lehet Angliához. Ott lett belőlem középhátvéd, előtte többnyire jobb oldali védőt játszottam. Észrevették, hogy középen jobban érvényesülnek az erősségeim, és jól is ment a játék. Csakhogy a tulajdonos a jégkorongban is érdekelt volt, és egyszer csak kijelentette, hogy nem tesz több pénzt a fociba.”

– nyilatkozta Tímár Krisztián a Magyar Nemzetnek.

Szó volt arról is, hogy az SC Heerenveen-el kötnek partneri megállapodást, de végül a pénzügyeken nem tudtak megegyezni, így végül a helyi rivális HJK Helszinki vette át a csapatot, amely a második csapatává tette a Jokerit-et és Klubi-04-nek keresztelte át. A gárda szurkolói azonban 2012 januárjában újjáélesztették a megszűnt klubot és JFC Helsingin néven kezdték meg a tevékenységüket. 2014 júniusától már újra Jokerit FC néven szerepel a klub.

Szólj hozzá