2023. aug 01.

A furcsa pénzügyi húzások elsüllyedést jelentettek

írta: surprisezola
A furcsa pénzügyi húzások elsüllyedést jelentettek

A csehországi FK Baník Most sokáig a második és a harmadosztály között ingázott, de 2005 nyarán – történetük során először – az élvonalig is eljutottak.

3901869-middle.png

Csehország északnyugati részén található Mostban (így olvasd: Moszt. Magyarul: híd) 1909. május 19-én, a Teplická utcai fogadóban alapították meg a gárdát. Kezdetben SK Most (Sportoví klub Most) néven, azonban a klubnak nem volt pályája, de a végül a futball iránti növekvő érdeklődés miatt a zöld-feketék megállapodtak a helyi katonai helyőrséggel, hogy a meccseiket az egykori katonai gyakorlótéren játszhassák, ahol az első világháborúig minden mérkőzésüket lejátszották. 1921-ben megszerezték az első telküket, ahol rövid időd belül meg is építették a saját pályájukat, de az 1930-as években úgy döntöttek, hogy azon a területen lakóházakat építenek, ezért 1938-ban új stadiont nyitottak. A megtisztelő kezdőrúgást a Slavia Prága akkori aktív kapusa, Frantisek Plánicka végezte el. A második világháború alatt azonban volt itt megszűnés, más pályán való szereplés, de 1961. május. 24-én a Liverpool elleni mérkőzéssel avatták fel az új pályájukat. A meccsen 11 000 néző volt jelen (KATTINTS).

carte_1.png

A stadiont Josef Masopust-ról nevezték el, aki 1945 és 1950 között a klub ifiakédiáján pallérozódott, de profi szerződést a Teplicé-vel írt alá, ahonnan két évvel később a Dukla Prágához ment, ott alig kevesebb, mint 400 bajnoki mérkőzést húzott le az egykori középpályás. 1962-ben az aranylabdát is megnyerte, 1963-ban pedig a Világ válogatott színeiben (Puskás Ferenc a kispadon foglalt helyet) pályára lépett az Angolok ellen. 1968-ben a belga Crossing Molenbeek-hez ment, ahonnan két évvel később visszavonult. A Csehszlovák válogatottban 63 meccsen 10 góllal zárt, később pedig edzőként folytatta a karrierjét. 2015. június. 29-én, 84 évesen hunyt el Prágában.

rou2b08c2_masopust.jpgJosef Masopusta

Az új pálya átadásakor a gárda épp a csehszlovák másodosztálytól búcsúzott. Mindössze csak a rosszabb gólkülönbségükön múlott, hogy ne ők essenek ki. Egy év múlva visszatértek a második vonalba, de hét év után újra búcsúztak és évtizedekkel később, 1997-ben bírtak csak visszakerülni. Ekkora már egy stabil középcsapattá léptek elő, míg nem 2005 nyarán, mindössze 1 vereséggel a szezon során, megnyerték a bajnokságot, és a klub a történelme során először léphetett be az élvonal kapujába.

200505161925_radost_1024_768.jpgAz öröm pillanatai

A 16 csapatos élvonalba nem igazán ment a gárdának, és a gyenge eredmények a vezetőedző, Premysl Bicovsky állásába került, akit a később a Lokinál is megforduló Zdenek Scacny váltott. Vele előbb a tizedik, majd a tizenkettedik helyet csípték el. Ugyanakkor igazán kiemelkedő gólzsákjuk nem volt, de elsősorban Horst Siegl-től és Michal Gasparik-tól várhatták a gólokat. Előbbi az aktív pályafutás befejezése után a Slovan segédedzője is volt, utóbbi jelenleg a Spartak Trnava (Nagyszombat) vezetőedzője.

200505160046_pict0015.jpgSiegl-t ünneplik a társak

Zdenek-nek a szerződése a 2007/08-as szezon végéig szólt, ő azonban 2007 nyarán felbontatta a kontraktusát. A pletykák szerint azért, mert a távozó Vitezslav Lavicka helyét akarta átvenni a Slovan Liberec kispadján. Ezt a mester tagadta a sajtótájékoztatón, és végül csak szeptemberbe kapott csapatot – a Mladá Boleslav-ét.

A nyáron több játékos érkezett a süllyedő pályára kerülő Chmel Blsany-tól (róluk már volt szó), a kispadra pedig a még zöldfülű Robert Zák került, aki előtte csak 2004 októberétől 2005 márciusáig dolgozott vezetőedzőként. Akkor az élvonalbeli Ceské Budejovice-t irányította, de a szezon végén kiesett velük. Ha ezt a kettő tényt nézzük, illetve, hogy a Siegl-Gasparik (Siegl 2006 szeptemberében a szintén cseh SK Votice-hez ment, Gasparik pedig 2007 nyarán a Teplice-hez szerződött) kettős sem volt már a csapat tagja, akkor könnyű kikövetkeztetni, hogy mi várt a csapatra: utolsó hely és búcsúzás az élvonaltól. A pocsék eredmények ellenére azonban Zák maradhatott, de csak a 12. helyet csípték el (2009 májusában Zák távozott), és 2011-ig a középmezőnyben tengődtek.

Kétezer-tizenegyben a klub korábbi kisebbségi részvényese, Most városa büntetőfeljelentést tett az igazgatóság akkori elnöke, Petr Kabícek ellen (2005 óta regnált), a klub állítólagos rossz gazdálkodása és furcsa pénzügyi machinációk miatt, ami természetesen adósságokba csapta a Baník Most-ot. Végül 2012-ben, a közgyűlés felmenti a gárda igazgatóságából Kabícek-et. 2012 végétől pedig a SIAD (ez egy cég, aki a várossal közösen birtokolja a klubot) által bérelt válságkezelő irányított az együttest gazdaságilag, addig, amíg nem jött úgy jelentkező a klub élére. A csőd addigra már szinte borítékolható volt, a furcsa jelzálogszerződés miatt pedig 150 milliónyi cseh koronás tartozás halmozódott fel. 

A 2013/14-es szezonra egy helyi üzletember, Radek Stehlík a testvérével együtt szállt be a zöld-feketékhez és célként a visszajutást jelölték meg, de a 2014/15-ös szezon végén csupán az utolsó előtti helyen futottak be, ami kiesést jelentett. A tartozások továbbra is fennálltak, így a harmadik vonalba süllyedt klub mínusz hat ponttal kezdte meg a bajnokságot, de onnan is, szinte csont nélkül kizúgtak. Stabilitás nem hogy a pénzügyeknél, de a pályán sem volt az elmúlt években. A vezetőség többször edzőket váltott, illetve a játékos keretben is nagy volt a jövés-menés. A fivérek abban látták a megoldást, hogy egykori cseh játékosokra bíznak különböző pozíciókat a klubon belül.

Íme azok, akiket sikerült a csapathoz hozniuk:

  • Tomás Repka: az egykori 45-szörös cseh válogatott hátvéd 2013 márciusától lett a csapat sportkoordinátora. Három hónap után távozott.
  • Petr Johana: Tizenháromszoros cseh válogatott, aki 2014 februárjában játékosként érkezett a csapathoz. Előtte megfordult Törökországban és Ausztriában is.
  • Ales Pikl: A szintén cseh válogatottig eljutó középpályás karrierje zenitjén érkezett, mint játékos, 2015 nyarán, de az év októberében tovább is állt.
  • Patrik Gedeon: Háromszoros cseh válogatott középpályás két időszakban is a csapat játékosa volt.

repste_denik-630-16x9.jpgTomás Repka és Anton Stehlík

Repka egyébként több életrajzi könyvet is megjelentetett az elmúlt években, amelyben a mosti időszakáról is megemlékezett, amiben elmeséli, hogy ő győzte meg a vezetőséget arról, menesszék Michal Zach-ot a csapat éléről:

„Még nagyobb csapás volt számomra, hogy elhittem, Mostban van a helyem, hogy ott fogok futballozni, és majd máshová költözöm. A kifogásaik Zbynek kirúgására valóban szánalmasak voltak. Hogy van panziója (amit a kezdetektől tudtak), hogy nem szánja rá magát annyira, amennyire kellene (ami teljesen hülyeség volt, mert nagyon kihúzta a csapatot), meg hogy eljött velem egy meccsre 10 perc késéssel.”

 

„Mindketten tudtuk, hogy nem érdemes vitatkozni olyan szakszerűtlen emberekkel, mint Salac ügyvezető igazgató úr, vagy a Stehlík fivérek, nemhogy hagyni, hogy botokat dobáljanak a lábad alá.”

A gárda 2016 nyarán, miután a harmadik vonalból is kiesett, megszűnt létezni. Az ifi részleg pedig a Mostecky FK-val egyesült. 2020-ban a Mostecky és a megszűnt klub fennmaradt része egyesüléséből létrejött a FK Baník-Most – Sous csapata, amely jelenleg a harmadik vonalban sínylődik.

117160978_4356068104418302_5627354862436078119_n.jpg

Az előző szezon tabellája: KATTINTS

Facebook: KATTINTS

Szólj hozzá