2021. feb 07.

Türelmes építkezés Norwich-ban!

írta: surprisezola
Türelmes építkezés Norwich-ban!

2. rész

Ahogy már említve volt azt 1. részben (link), az Ipswich Town elleni mérkőzés után indult meg a csapat felfelé. Farke bátor támadójátéka sorra hozta az eredményeket és a kanárik szeptember óta csak háromszor hagyták el vesztesen a pályát.

Ami a Norwich-nak ment, az a fő riválisnak nem! Hiába nevezték ki menet közben azt a Paul Lambert-et, aki menedzseri karrierjét pont a Norwich-nál alapozta meg (Liga One-ból a Premier ligába vitte a kanárikat 2009 és 2011 között), ő sem tudta megmenteni a leépített süllyedő hajót.

1_2.pngA Norwich-nál Lambert két év alatt két feljutást is ünnepelhetett. Jó pár évvel később az Ipswich-el kiesett a Championship-ből.

A csapat remekül összeállt. Az ingyen megszerzett Pukki szórta a gólokat. Onel Hernández a 18/19-es szezon meglepetés emberek egyike (Onel-ről még anno Bobál Gergely tett egy érdekes véleményt: katt). A játékos megszerzése 2,5 millióba került. Az argentin Buendía csak másfél millióba került (de volt egy opció a szerződésében, ami tartalmazta, hogy feljutás esetén még további 5 milliót fizet a Norwich) és remekül bevált. Az előző szezonjában még a spanyol másodosztályban menekült a kieséstől. Eredetileg ő érkezett Maddison helyére, de végül Stiepermann kapta meg azt a posztot, aki ugyancsak jó döntésnek bizonyult. Az érte fizetett 1,7 millió jóformán aprónak számít.

2_2.png

A középpálya közepén a már rutinos róka Tettey mellett Vrancic játszott többnyire, aki csak 750 000-be került a klubnak. A posztjukon bevethető volt még Kenny McLean (200 000-ért szerezték meg),  Moritz Leitner (1,5 millióért jött) és Tom Trybull (ingyen jött). A védelem két szélén ifijátékos volt, Zimmermann ingyen jött, Ben Godfrey-ért kezdeti összegként 150 000-et fizettek, de különböző bónuszoknak köszönhetően (ha a klub eladja, akkor is jár bizonyos % az előző klubjának) ez az ár elérheti az 1 milliót. A kezdő kapus Krul is ingyen jött. Összesen a klub kezdője 9 millióba került!

Itt álljunk meg egy szóra! Tom Trybull megszerzése sok szurkolót meglepett. Többen is inkább egy ifistát szerettek volna a posztján (mondván egy szabadúszó helyett inkább egy ifistát), de a szerény játékos még a 17/18-as szezonban szép fokozatosan bejátszotta magát a csapatba. Nem felejtve el, hogy ez élete lehetősége. "Vissza akarok adni valamit a klubnak."- nyilatkozta Tom, miután rendszeresen játéklehetőséghez jutott.

3_2.pngTrybull és a mögötte lévő Godfrey küzd meg a labdáért.

A klub bebizonyította, hogy igenis lehet aprópénzekből is bajnokcsapatot összehozni. A kanárik végül 94 ponttal lettek bajnokok. Öt ponttal megelőzve a második Sheffield United-et. A szezon során ők szerezték a legtöbb gólt (93-at) és kaptak ki a legkevesebbszer (hatszor). Intőjel volt azonban a védelem gyenge teljesítménye (A Norwich volt az a klub a bajnokságban, amely a legtöbbször állt fel hátrányból). Így adva volt a kérdés, hogy Farke képes-e lesz megerősíteni csapata védelmét.

4_2.png

A feljutás után (2019/20-as szezon) adva volt a kérdés: a klub vajon képes-e lesz bennmaradni az alacsony költségvetésével? A nyár folyamán a Norwich nem kezdett óriási költekezésbe. A Schalke-ban szereplő Ralf Fahrmann volt a legdrágább igazolás. Őt 3 millióért vették kölcsön a szezon végéig (A Schalke-nál így próbálták megoldani az anyagi gondjaikat, de erről egy másik cikkben).

Farke-nak kellett egy olyan kapus, aki hasonló szintű, mint Krul (a holland kapus többször is bizonytalankodott a másodosztályban). Ralf mellett még Sam Byram-ért (750 000 angol font) és Daniel Adshead-ért (335 000-et) fizettek, bár utóbbit az U23-as csapathoz navigálták. Ingyen megszerezték a svájci válogatott Josip Drmic-et, és kölcsönbe jött Ibrahim Amadou (Sevilla) és Patrick Roberts (Manchester City). Az érkezők listája tehát azt mutatta, hogy Farke nem igazán foglalkozott a védelem megerősítésével.

5.jpg

Svájci válogatott csatárt igazolt a klub.

A távozók többsége kölcsönbe, vagy ingyen ment. Csak a Marcel Franke-Nélson Oliveira kettősért kapott pénzt a klub. Fejenként 1-1 milliót. A klub többek között megszabadult, a Norwich-os karrierjét főleg sérüléssel töltő Matt Jarvis-tól és a 10 millióért megszerzett, majd végig gyenge formát mutató Steven Naismith-től is.

6_2.pngA klub legrosszabb igazolásainak egyike lett.

A felkészülés során a klub játszott a Biefield, a Schalke 04, a Brentford, a Luton Town, az Atalanta és a Toulouse ellen. Ezeken a meccseken összesen 11 gólt kaptak a kanárik (és 12 gólt szereztek). Csak a Toulouse elleni meccset tudták lehozni kapott gól nélkül.

Farke a nyári átigazolási időszak lezárása után a következőképpen vélekedett: "Nincs más lehetőség, bekell fektetnünk az edzőterületünkbe és az akadémiába, annak érdekében, hogy ez a klub pozitív módon (pénzügyileg értve – szerk.) működjön néhány évig és ne csak 1 szezont legyen a PL-ben. Ha képes vagy pénzt költeni a minőség megteremtése érdekében, akkor nagyobb a garancia a sikerre. De tisztába vagyunk a helyzetünkkel és ezt kezelni is tudjuk."

7_2.pngA szurkolók kedvelik Farke-t.

A bajnokságot rögtön a Liverpool otthonában kezdték és szenvedtek sima, 4:1-es vereséget. A szépítő gól Pukki nevéhez fűződik, aki a következő fordulóban mesterhármast ért el a Newcastle ellen. Majd jött a Chelsea és a West Ham elleni vereség.

A WHU elleni meccs több szempontból is fájó volt. Klose már a meccs előtti napokban kidőlt (visszatérése csak március végére volt várható), de a sérültek listájához a középhátvédként bevethető Zimmermann is csatlakozott, akit a WHU elleni meccsen kellett lecserélni. A vereség után világossá vált, hogy Farke-nak kezdenie kell valamit a védelem közepével, mert a két játékos kiválásával, csak Hanley és Godfrey maradt bevethető azon a poszton.

8_1.pngFarke navigálja a csapatot.

A Norwich nem jó előjelekkel várta a Manchester City elleni mérkőzést. Farke-nak szűk kerete volt, főleg a védelmet illetően. A jobbhátvédként kezdő Max Aarons lesérült, a helyére Sam Byram került be. A védelem közepére a Godfrey-Hanley kettős volt várható, azonban utóbbi helyett a kölcsönvett Amadou kezdett. A balhátvéd poszton egyértelmű volt, hogy Lewis kezd. Az ő alternatívája az a Philip Heise, aki még nem kapott lehetőséget bajnoki mérkőzésen (és később sem lépett pályára). A cserepadon 2 kapus, 2 hátvéd és 3 csatár ült.

9_1.pngÍme a Manchester City elleni kezdő. A játékosok neve alatt az értük kifizetett átigazolási összeg. Annyi kiegészítéssel, hogy aktiválódott Buendia bónusza, így további 5 milliót fizetet érte a klub.

Folytatás következik!

Szólj hozzá