2021. feb 14.

Türelmes építkezés Norwich-ban!

írta: surprisezola
Türelmes építkezés Norwich-ban!

Utolsó (3.) rész

Ahogy már a második részben kiderült (katt), a Norwich nem jó előjelekkel várta a Manchester City elleni mérkőzés. Farke-nak szűk kerete volt, főleg a védelmet és a középpályát illetően. A cserepadon 2 kapus, 2 hátvéd és 3 csatár ült. 

A Norwich végül bombameglepetést okozva, 3:2-re legyőzte a Manchester City-t (Meccs összefoglaló: katt). A győzelem egészen a 12. helyig repítette a gárdát, azonban a 3 pont nem hozta meg a kívánt áttörést. A klub a soron következő 3 bajnokiját elvesztette. Főleg az Aston Villa elleni 5:1-es vereség volt fájó, mert a kanárik az előző szezonban pont a Villa otthonában ünnepelhették meg a bajnoki címet.

nevtelen_2.pngLetámadás Norwich módra. Otamendi hibázik, ennek köszönhetően a kanárik megszerzik a harmadik gólt.

Stuart Webber a télen elmondta, hogy a klubnak sokkal fontosabb az anyagi stabilitás, mint a PL-ben maradni, ugyanis ahogy a sportigazgató fogalmazott: "Még pár évig fizetni fogjuk a múlt hibáit". Ezt arra az időszakra értette, mielőtt a klubhoz érkezett volna. A Norwich akkor több ejtőernyős fizetésű játékost is alkalmazott. Farke is megszólalt ez ügyben. A német menedzser elmondta, hogy a klub nem engedheti meg magának, hogy 10-15 milliókért hozzon középhátvédeket és a pénzt inkább a klub fejlesztésére fordítanák.

nevtelen2_1.pngWebber (balra) és Farke beszélik meg a dolgokat. A klub addig nyújtózkodik, ameddig a (pénzügyi) takarója ér és közben a legnagyobb tehetségeket megfelelő ár esetén eladják. Ezzel fenntartva a klub anyagi stabilitását.

Az átigazolási időszak is szűk anyagi keretekből lett megoldva. Dennis Srbeny-t 200 000-ért visszapasszolták a Paderborn-hoz. A nem bevált James Husband ingyen mehetett, több fiatalt is kölcsönadtak, de a nyári érkezők közül Amadou-t a Sevilla, Patrick Roberts-et a Manchester City rendelte vissza, mert az említett játékosok nem igazán jutottak lehetőséghez. Március elején Ralf Fahrmann is tovább állt.

A klub már januárban a következő szezonra kezdett el építkezni. Érkezett Sam McCallum a Coventry tehetsége, akiért 4,15 milliót fizettek ki és a szezon végéig maradhatott a Liga One-os klubjánál. Sam balhátvéd, így érdekes lesz majd egy McCallum-Lewis csata a balhátvéd posztért. Melvin Sitti személyében 20 éves védekező középpályás érkezett a francia Sochaux-tól, de ő is maradhatott a klubjában nyárig. A Norwich a német piacot sem felejtette el. Kölcsönvették a Hertha-nál kegyvesztett Ondrej Duda-t, aki rögtön a kezdőben is találta magát és 500 000-ért megszerezték a Hoffenheim kispadján üldögélő Lukas Rupp-ot. Mindez annyit jelentett, hogy a klub középhátvédet ismételten nem igazolt.

nevtelen3_1.pngA klub a jövőt építi tudatosan és nem pánikigazolásokat hajt végre. Sam McCallum érkezése is ezt az esetet támasztja alá.

A szezon szépségtapaszaként lehetne jellemezni a FA kupamenetelést. A klub először a Preston otthonában szerepelt. Azon a meccsen az ifista Adam Idah mesterhármast ért el, majd a Burnley otthonában elért győzelem után jöhetett a Tottenham, szintén idegenben. A kanárik végül 11-esekkel kiütötték a Spurs-ot és megkapták a Manchester United hazai pályán.

nevtelen4_1.png

Ami tény, hogy a koronavírus után a gárda az összes bajnoki meccsét elvesztette és simán kiesett a PL-ből. Mindezt úgy, hogy a Norwich lett az a klub, amely a legtöbbször esett ki a Premier ligából (ötször estek ki a PL-ből).

Az idei szezon kezdete előtt, Stuart Webber elmondta, hogy a klubnak nincs szüksége arab és dúsgazdag milliárdos befektetőre. Sokkal inkább tudatos építkezés folyik, nagy hangsúlyt fektetve az ifi akadémiára és a klub fejlesztésére. A Norwich-nál már januárban a következő szezonra kezdték építeni a gárdát. A szerződések is úgy lettek megkötve, hogy az adott játékos nyáron csatlakozik a kerethez. Csak összehasonlításképpen: a Premier ligás szezonban a Jamal Lewis – Godfrey – Zimmermann – Aarons védelmi négyes játszott. Ebből előbbi kettő eligazolt.

nevtelen5_5.pngJamal Lewis és Ben Godfrey is távozott a Norwich-tól. 

Lewis-ért 16,5 millió érkezett a Newcastle United-től, Ben Godfrey-ért klubrekordot jelentő 27,5 milliót utalt át az Everton. A többi távozó hátvéd (egy kivételével), köztük a svájci válogatott Timm Klose is kölcsönbe hagyta el a klubot. A Norwich védelme így átalakult. Kölcsön is vették a középhátvédként bevethető, de a Burnley-nél parkolópályán lévő Ben Gibson-t és a Villareal-os Xavi Quintillá-t is (balhátvéd). A Sunderland-nél játszó Bali Mumba-ért 385 000-et fizetett a klub. Ő a védelem jobb oldalára jött.

Sokszor halljuk magyar edzőknél, hogy „3 évente egészséges csapatot váltani”. A Norwich-nál máshogy gondolták. A klub szerint 3 évente érdemes egy kisebbfajta vérfrissítést végrehajtani a keretben. A Godfrey-ért és Jamal Lewis-ért befutott összeget (összesen 44 millió euró) nem csapta el a klub. Összesen csak 10 millió ment el erősítésekre! Jordan Hugill 3,33 , a lengyel ígéret Przemyslaw Placheta 3 millió, Kieran Dowell 2,2 , Jacob Sörensen  1,1 millióért érkezett. A klub még januárban megegyezett a Danel Sinani-val (luxemburgi válogatott) és Sebastian Soto-val (aki 2020. novemberben debütált az USA válogatottjában), így értük nem kellett átigazolási díjat fizetni.

nevtelen6.pngSebastian Soto 2 válogatott meccsen lépett pályára novemberben és két gólt szerzett. A fiatal csatár kölcsönben játszott a holland másodosztályú Telstar-nál, ahol szórta a gólokat. A kanárik a télen visszarendelték.

A klub ugyanúgy teljesít a másodosztályban, mint két éve. A különbség csupán annyi, hogy az ideális csapatot már az első fordulók után megtalálta Farke. A távozó Godfrey posztjára érkezett Gibson (kölcsönbe), aki ha nem sérült, a kezdőben találja magát. A balhátvéd posztot (a távozó Jamal Lewis posztját) Sörensen oldja meg (vagy a télen kölcsönvett Dimitris Giannoulis), akinek eredeti posztja védekező középpályás.  

A Norwich jelenleg vezeti a másodosztályt. Pukki nem vesztette el a góllövő cipőjét és már 13 gólnál tart. Buendia-t Farke nagyon szeretné megtartani, mivel egyszerűen kihagyhatatlan a csapatból (8 gól és 7 gólpassz a mérlege). A Hanley-Gibson védőtengely jól teljesít, de sok alternatívájuk nincs. A keretben Zimmermann és az U23-as csapatból feljött Andrew Omobamidele bevethető azon a poszton. Egyszerűen Farke nehezen talál megfelelő középhátvédet. 

135184537_4887433224663280_3647216412382794052_o.jpgLeggyakoribb kezdő 11.

 

Szólj hozzá