2021. már 20.

A Bolton Wanderers felemelkedése és bukása

írta: surprisezola
A Bolton Wanderers felemelkedése és bukása

2. rész

Ahogy azt az előző részben megírtuk (link), a Bolton 11 szezon után búcsúzott a Premier League-től és vele együtt Jussi Jaaskelainen és Ricardo Gardner is elhagyta a klubot. Utolsó mohikánként Kevin Davies követte a csapatot a Championship-be. Folytatódjon a Bolton Wanderers magyar oldalának írása (magyar oldal: itt).

11.jpgItt már az égiek se tudtak segíteni.

A 2012/13-as szezont a csapat újra a másodosztályban kezdte meg. A távozók listáját a kiesés generálta, de ami az egészben a legszomorúbb hogy egytől-egyig ingyen, azaz átigazolási díjbevétel nélkül hagyták el a klubot. Többek között így távozott Jussi Jaaskelainen, Grétar Steinsson, Ivan Klasnic, Paul Robinson és Nigel Reo-Coker. Ricardo Gardner és Fabrice Muamba visszavonult.

12.jpgJussi is továbbállt.

Az érkezők listája korántsem volt veretes (Keith Andrews, Matt Mills, Andy Lonergan, Medo), többségük átigazolási díj ellenében szerződött a klubhoz. Kölcsönbe jött még Spearing, az ifjú Afobe és Craig Dawson, valamint a rutinos Stephen Warnock.

A támadószekció összetétele igencsak aggasztó volt. Maradt a rutinos Kevin Davies (35), az akkor még extra mód túlértékelt David N’Gog, a szintén túlértékelt és nagy bukás Marvin Sordell, valamint az akkor még ifjonc Benik Afobe. Ami emellett még aggasztóbb volt, hogy a játékosok többsége PL szintű fizetést markolhatott fel továbbra is.

13.jpgKevin Davies követte a Bolton-t a Champo-ba.

Owen Coyle-nak nem sokáig volt maradása, a Bolton botrányosan kezdte az idényt. 2012 októberében Dougie Freedman érkezett a csapat élére a Crystal Palace-tól. Freedman alatt feljavult a csapat, de a PL-ből való kiesés után jött az újabb utolsó fordulós dráma. A playoff eléréséhez csupán csak le kellett volna győzni hazai környezetben a Blackpool-t, akiknek nem volt érdemi tétje a találkozónak.

Ez azonban nagy megrökönyödésre nem sikerült, a mérkőzés vége itt is 2-2 lett és ez azt jelentette hogy a Wanderers rosszabb gólkülönbsége miatt a Championship 7. helyén végzett, a Leicester pedig ugyanannyi szerzett ponttal de jobb gólaránnyal mehetett a rájátszásba.

14.jpgA 2012/13-as szezon csapata.

A klub mindenáron visszaakart kerülni azonnal a PL-be, ám ez nem sikerült és innentől már nem előre kacsintgattunk, hanem főleg hátra tekintgettünk.

A 13/14-es szezon elején sem változott az átigazolási stratégia. Továbbra is kölcsönbe, illetve ingyen jöttek/mentek a játékosok. Marcos Alonso-t gyorsan elhappolta a Fiorentina ingyen , Kevin Davies pedig lezárt egy legendás korszakot a Preston-ba való távozásával, ahol két szezon után vissza is vonult.

16.jpgFreedman köszöni meg Davies-nek a sok hűséges évet.

Ugyan még Spearing (véglegesítve) és Beckford is (ő csatár ) is csatlakozott, de várható volt, hogy ezzel a kerettel nem a feljutás lesz a cél. Freedman végigvitte a szezont, de a végeredmény a közepesnél is közepesebbre sikeredett. Kiábrándító és lélekromboló 14. hely lett a vége.

A következő szezonra (2014/15) a keret tovább gyengült, távozott Chris Eagles és Andre Moritz, valamint télen Lee Chung-Yong is. Az érkezők listája már alulról sem verdeste nem hogy a PL szintjét, de a Championship élmezőnyéjét sem. Ekkor írt alá Paddy Kenny is a klubhoz, aki 2002-től 2010-ig a Sheffield United kapuját védte. A klub csak a 19 éves Kaiyne Woolery-ért fizetett, potom 13 000-et! A távozók közül csak Marvin Sordell-ért láttak némi pénzt (630 000), de ne felejtsük el, hogy az érkezéséért ötször annyi pénzt fizetett a klub.

17.jpgEgyre nehezebb volt Freedman-nak.

Freedman itt már végleg megtört és 2014 októberében távozott a gyászos szezonkezdet következményeként. Az új karmester a korábbi Celtic menedzser, Neil Lennon lett. Tehát sikerült egy relatíve jó nevet megnyerni a csapat élére (gondoltuk akkor).

A Heskey & Gudjohnsen féle látszatintézkedés már inkább a népharag csitításának szólt, mind az érdemi eredmények reményének. A csapat a bajnokságot a 18. helyen zárta és kezdett végleg beborulni az ég a Macron Stadion felett.

18.jpgMicsoda kettősnek tűnt, de Gudjohnssen 5, Heskey 1 góllal zárt. A házigólkirály a kölcsönvett Adam Le Fondre lett 8 góllal.

Az utolsó szöget a koporsóba a 2015/16-os szezon hozta meg. 2015 decemberében a klubbal szemben felszámolás indult, mivel az évek során sikeresen felhalmozott 172 millió fontos adótartozást. Mindez hozta magával a transzfer embargót is. Késtek, elmaradtak a fizetések, a játékosok hitüket és motivációjukat vesztették. A csapat teljesen összeomlott és csontutolsóként búcsúzott a másodosztálytól.

Még 2016 januárjában a csapat elkerülte az azonnali felszámolást, hogy ideje legyen potenciális vevőt találni. Márciusában a Dean Holdsworth (korábbi Bolton csatár) vezette Sports Shield érvényes ajánlatot tett a klubra és meg is vásárolta azt 1 millió fontért, így a Bolton megmenekült a felszámolástól. Lennon még a szezon befejezése előtt lapátra került.

19.jpgGyakori kép a Bolton meccsein.

1993 után először kényszerült a Bolton a harmadosztályba! A 2016/2017-es szezonban látszólag rendeződtek a klub háza táján a dolgok, sikerült megnyerni Phil Parkinson-t a csapat élére és az összehordott keret is biztatónak tűnt.

20.jpgParkinson (balra) és hűséges segítője.

Volt egy utcahossznyi távozó, közülük az egyik leglényegesebb és legfájóbb Rob Holding eladása. A saját nevelésű védő 2016 nyarán 2,5 millió fontért igazolt az Arsenal-ba. Érkezett Mark Beevers, Jem Karacan és a szurkolók kedvencévé váló Filipe Morais (The Postman, becenevét a sok gólpassza és remek beadásai után kapta). Kölcsönbe jött a később szintén közönség kedvenccé váló Adam Le Fondre (egyszer már aláírt, akkor is kölcsönbe) és Sammy Ameobi.

2017 januárjában egy újabb saját nevelésű kulcsemberét veszítette el a klub, Zach Clough 3 millió fontért a Nottingham Forest-hez szerződött. A Wanderers a szezont a 2. helyen zárta 86 szerzett ponttal, ami automatikus feljutást jelentett a Championship-be. A bajnok a Sheffield United lett.

21.jpgParkinson visszavitte a gárdát a Champo-ba.

A klub nem csak, hogy visszatért a másodosztályba, de2 017 szeptemberében a transzfer embargó is feloldásra került.

Parkinson azonban nem tudott komoly erősítéseket eszközölni a csapaton, pénzt egyedül Aaron Wilbraham-ért és Craig Noone-ért adott a klub és hosszú volt a távozók névsora. 2018 januárjában az élete formájában játszó Gary Madine-t 6 millió fontért szerződtette a Cardiff, ami amellett hogy egy eltúlzott összegnek tűnt a walesiek részéről, annál nagyobb pénzügyi segítség volt az eladó félnek.

22.jpgHatalmas üzletet csinált a Bolton.

A csapat első bajnokiját csak októberben nyerte és végig a bennmaradás kiharcolásáért küzdött a szezonban, amely végül az utolsó – 46. – fordulóban egy katartikus győzelemmel össze is jött. A Nottingham 2-1-re vezetett a Macron Stadium-ban és szinte mindenki elkönyvelte az újboli kiesést, de a mérkőzés hajrájában 2 gólt is szerzett a Wanderers és megmenekült. A főhős a győztesgólt befejelő Wilbraham volt. A Bolton végül a 21. helyen végzett és bennmaradt a Championship-ben. Összefoglaló: itt.

23.jpg

Folytatás következik!

Szólj hozzá