2021. jún 06.

Egyetemi támogatás fiatal csapatra

írta: surprisezola
Egyetemi támogatás fiatal csapatra

Tavaly évvége felé jött egy kimutatás, amelyben az európai profi labdarúgócsapatok átlagéletkorát vizsgálták október 20-ikáig.  Az első helyen, azaz FS Metta végzett, melynek átlagéletkora csupán 20,7 év volt (KATTINTS). A számunkra ismeretlen klub csakis a fiatalokra épít, de vajon mi vezethetett idáig, hogy ennyire bíznak a fiatalokban?

1_5.png

A Lettország fővárosában (Riga) található klub múltja is eléggé fiatal. Bár a klub elvileg már 2000 óta aktív, de akkor még csak az ifjúsági tornákon vett részt. 2007-ben az akkor még létező FS Metta és a Lettországi Egyetem (Latvijas Universitate) fuzionáltak és a klub FK Metta néven folytatta tovább a szereplését. Még abban az évben a csapat rögtön a Lett First ligában (ez a másodosztálynak felel meg) kezdte meg az első szezonját.

2_4.jpgLettország szívében található a klub.

Kezdésként rögtön egy 4. hellyel nyitottak és 61 pontot szereztek 30 bajnoki meccs után! A jó kezdés után 5-ikek (2008-ban), 6-ikok (2009-ben), majd ismét ötödikek lettek (2010-ben). Az áttörés végül a 2011-es bajnokságban történt meg. A csapat abban a szezonban megnyerte a másodosztályt és készülhetett az élvonal küzdelmeire.

3_3.jpgA Metta játékosai a pályán.

A klub a 10 csapatos bajnokságban először a 8. helyet érte el, majd kétszer a 9.-iket. Ezt követte a 2015-ös szezon, amin már a 7.-ikek lettek, ahogy a következő három szezonban is, de a 2019-es és a 2020-as bajnokságban ismét csak a 9. helyet érték el. Hiába az alsóházi helyezések, a vezetőség töretlenül megbízik a csapatot 2006 óta irányító Andris Riherts-ben.

4_3.jpgFiatalos klub, fiatalos (40 éves) edzővel.

Az egyetemmel való fúziónak hála a klubnak nagyobb anyagi háttere lett. A biztos háttér mellé az egyetem még lehetőséget nyújt arra (már aki nyitott rá) is, hogy a játékosok Lettország legjobb egyetemén tanulhassanak. A klub célja, hogy összegyűjtse a legjobb tehetségeket az egész országból (a keret többségét a klub nevelései alkotják, de vannak, akik más csapatoktól, illetve országból érkeztek), majd felépítse őket és végül jó árért cserébe profitot teremtsen. A terv az meg is van, de a kivitelezés még nem, mert az eddigi igazolások (érkezők-távozók) mind ingyen mentek végbe.

A kivételt egyedül a már 26 éves kapus, Davis Oss erősíti, akiért tavaly januárban 25 000 €-t kapott a klub. A Metta keretét 17 – 23 év közötti játékosok alkotják. Egyedül Davis Strods lóg ki a sorból, aki már 25 éves. A játékos 2016 és 2019 között már erősítette a Metta-t.

5_4.jpgStrods, a visszatérő.

2020 szeptemberében a Metta támadója, Raimonds Krollis debütált a Lett válogatottban, így ő lett az első olyan játékos, aki végig járta a klub akadémiáját, majd bemutatkozhatott a nemzeti csapatban. Mellékesen megjegyezve, hogy Krollis idén januárban elhagyta a klubot és a szintén lett Valmiera-hoz csatlakozott. 

Azonban a mostani szezonra (márciustól novemberig tart a szezon) az érkezők többsége már nem a második csapattól, hanem ligán belüli kluboktól érkezett, illetve más-más országok akadémiájáról. Szabadúszó lett a klubot másfél évig szolgáló koszovói Alban Kadriu. A kezdő jobbhátvéd, Rendijs Sibass a Lettországi Noah Jurmala-hoz ment és a védelem oszlopos tagja, Krists Gulbis a finn FF Jaro-hoz csatlakozott. A márciusban érkezett Nigériai Yunusa Muritala valósággal berobbant a csapatba és 11 bajnokin már 9 gólnál jár. A csapat általában a 4-2-3-1-es formációt alkalmazza.

Íme a csapat utolsó két bajnoki meccse:

Legutóbbi bajnoki mérkőzésük:

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá