2021. aug 08.

A Cesena-i hullámvasút

írta: surprisezola
A Cesena-i hullámvasút

A Cesena történelme során megjárta az alsóbb osztályokat, de amint először elérte a legfelsőbb osztályt, megsem állt az UEFA kupa szereplésig. A cikk megírásában ezúttal is a Serie C magyar oldala segédkezett (KATTINTS).

1_7.png

Annak idején, amikor a Cesena 1973-ban története során először feljutott az első osztályba, hirtelen rapid sikerek követték az erőfeszítéseiket. Története harmadik szezonjában 6. lett a gárda a  bajnokságban, ennek köszönhetően pedig már az UEFA-kupában indulhatott, de rögtön az első körben a Magdeburg kiejtette a gárdát. Azonban az 1976/77-es végén nemcsak a UEFA, de a Serie A küzdelmeitől is búcsúzott a gárda.

 2_9.jpgAz UEFA kupás csapat.

Ezzel együtt ez a klubtörténelem pezsgő időszaka volt, ugyanis a kilencvenes évek elejéig a Cesena, ha nem is állandó, de többé-kevésbé rendszeres szereplője volt a Serie A-nak. Igaz, az 1976-os hatodik helyezést és az ezzel járó kupaszereplést már nem sikerült megismételni. Sőt, 1991-ben a Cesena ismét alászállt a pokloknak, majd nem sokkal később a másodosztályból is kiesett. Hiába érkezett a támadósorba Dario Hübner (166 bajnoki a klub színeiben és 74 gól), a süllyedést ő sem tudta megakadályozni.

 3_8.jpgEz a kép Hübner Facebook oldaláról van.

Több mint 10 évet voltak a harmadosztályban, mire 2004 nyarára visszajutottak a második vonalba. Bár 2006-ban a csapat már karnyújtásnyira került a feljutástól, ezt a teljesítményt akkor még nem sikerült állandósítani, így 2008-ban a csapat ismét kiesett a harmadosztályba. Ekkor nevezték ki a mégcsak pár éve edzősködő Pierpaolo Bisoli-t, akivel a klub elindult felfelé és 2 év alatt két osztályt ugorva, a Cesena máris a Serie A-ban találta magát.

 4_8.jpgBisoli felfelé navigálta a csapatot.

Több érdekes nevet találunk már a Cesena harmadosztályú keretét böngészve is. Például Ezequiel Matías Schelotto, Milan Đurić, vagy éppen Emanuele Giaccherini - ők egyébként hűséggel végig is követték a csapatot egészen az A-ig, időközben olyan játékosokkal kiegészülve, mint a fiatal Marco Parolo, vagy éppen a veterán Francesco Antonioli. Azonban a két feljutás után Bisoli elfogadta a Cagliari ajánlatot, ahol 13 meccs után ki is vágták, majd a Bologna-nál mindössze 6 meccset kapott.

5_9.jpgGiaccherini-t a Cesena nevelte ki.

2011-ben a Cesena egyébként bent tudott maradni, az új edző, Massimo Ficcadenti-vel, aki később Japánba ment edzősködni. Parolo-ék mellett olyan, nem feltétlenül sztárkaliberű, de bejáratott nevek játszottak a csapatban, mint Fabio Caserta, Stephen Appiah, Igor Budan, Yohan Benalouane, Paolo Hernán Dellafiore, Odion Ighalo vagy Erjon Bogdani. Ehhez a 15. helyhez egész komoly eredménylista járult hozzá, ugyanis a Cesena rögtön úgy indított, hogy ikszelt Rómában, majd a bordó-sárgák után 2-0-val a Milant is letudta. A másik fővárosi, a Lazio is rosszul járt, miután kikapni ment Cesenába, de tavaszra is jutott még szép eredményekből, például volt egy Juventus elleni 2-2 is

 6_7.jpgIghalo is megjárta a Cesena-t, de neki csak 3 meccs jutott.

A történelem ismételte önmagát, ugyanis megint nem sikerült állandósítani a teljesítményt - 2012-ben a csapat tök utolsóként zúgott ki, pedig Mutu, Éder, Candreva, Iaquinta, Marko Livaja és Abdelkader Ghezzal is itt izzadta össze a mezét és ami érdekes, hogy a gyenge eredmények miatt kétszer is edzőt váltottak – Marco Giampaolo-val kezdték a szezont, majd jött Daniele Arrigoni és a szezon utolsó negyedére, Mario Beretta.  

 7_6.jpgMutu 1 szezon erejéig volt a Cesena játékosa.

Sokkal szebben az eddigi utolsó A-s szezon, a 2014/15-ös sem alakult, ugyanis ez már csak átszállójegynek bizonyult - újabb kiesés, ezúttal a 19. helyen, és mint tudjuk, visszatérni azóta sem sikerült. Ez nagyban köszönhető annak, hogy néhány év másodosztályú agónia után 2018-ban nyilván nem tudta ellensúlyozni a 15 pontos levonást, majd kiesett a Serie C-be, végül pedig a súlyosbodó problémák miatt oda sem nevezett be. 2018-ban jöhetett a megtisztulás, majd a negyedosztály, mivel a klub csődbe ment. Innen rögtön sikerült feljutni, tavaly meglett a tisztes bennmaradás, idén pedig egy erős Play Off-szereplés jött, de nem sikerült eljutniuk a döntőig.

8_5.pngItt még volt ok az örömre.

A Cesena legutóbbi szezonja: KATTINTS.

Szólj hozzá