2021. okt 30.

A Modena-i villanás

írta: surprisezola
A Modena-i villanás

Nem ma volt már, hogy a Modena FC utoljára a Serie A-ban szerepelt. Még 2002 és 2004 között voltak tagjai az élvonal mezőnyének. Mondjuk ha most, 2021-ből nézünk vissza a klub történelmére, a mostani várakozásuk még semmi, ugyanis 2002-ben már 38 éve vártak, mire ismét első osztályú meccseket rendezhettek a városban. A cikk megírásában ezúttal is a Serie C magyar oldala segédkezett (KATTINTS). 

ybummkc9guqopwenddyqba4oes3psnie.jpg

Gianni de Biasi-val a kispadon, Marco Ballotta-val a kapuban, Mauro Mayer-rel mint csapatkapitány, a keretben pedig olyan további játékosokkal, mint Stefano Mauri, a fiatal Emiliano Moretti, vagy éppen Diomansy Kamara, akikkel tulajdonképpen viszonylag magabiztosan sikerült bennmaradni.

d6bab8b4-30cf-44d6-a6a1-883144959c81-728x410.jpgGianni de Biasi.

Volt ebben a szezonban néhány megsüvegelendő eredmény, mint a Roma 2-1-es legyőzése idegenben, akik ellen aztán tavasszal sikerült újabb pontot szerezni. A Modena szívesen játszott egyébként a rómaiakkal, ugyanis tavasszal a Lazio ellen is sikerült összehozni egy döntetlent. Ez a bravúr eredményekből darabszámra nem feltétlenül sok, de a szezon végi 12. hely nem számított rossznak. Még úgy sem, hogy pontszámra egy négyes holtversenyt vezetve zártak itt - aminek az utolsó tagja, az Atalanta végül kiesett!

A következő szezon aztán már jóval gyengébben sikerült, mindezt úgy, hogy a keretből csak azok mentek el, akik parkolópályára lettek téve. Volt olyan időszaka a szezonnak, amikor októberben 3 meccset sikerült megnyerniük egymás után. Ekkor még nem tudhatták, hogy ezen kívül már csak összesen nyernek hármat, egészen a szezon végéig. Ezt a szezont már nem Biasi-val kezdték meg, mivel az olasz mester elfogadta a Brescia ajánlatát. A távozó menedzsert Alberto Malesani váltotta a kispadon, de a gyenge eredmények miatt március vége felé lapátra is került, így az utolsó 8 fordulót Gianfranco Bellotto-ra bízták. Az utolsó fordulót a Modena még épp hogy osztályozót érő helyen várta. Aztán bekövetkezett a horror.

3_6.pngA záróforduló előtti állás.

Így adva volt a kérdés, hogy a Perugia-Empoli-Modena hármas közül melyiknek lesz még esélye az osztályozón megmentenie a szezonját. Az zárófordulóban a Perugia az Ancona-t fogadta, az Empoli az Inter-t látta vendége, míg a Modena-nak a Lazio otthonában kellett pályára lépnie. A kérdéses trióból csak a Perugia tudott győzni (valljuk be, borítékolható volt, hogy a biztos kiesőt elveri). A meccs hőse az a Jay Bothroyd lett, aki később főleg az angol Championship-ben töltötte a pályafutását.

Azóta tehát ismét évtizedessé nyúlt már a várakozás Modenában. A kiesés után még kétszer nyílt igazán jó esélye a csapatnak arra, hogy visszajusson, azonban a 2006-os és a 2014-es alapszakasz-ötödik hely után is a playoff-elődöntő jelentette a végállomást a másodosztályban. Ráadásul az átlag sem ez volt, ugyanis általában a Modena a Serie B alsóházában küszködött. 2016-ban aztán a Canarini innen is kiesett, majd bár még egy szezont elvegetált a harmadosztályban, már látszott, közel a vég. 2017 novemberében végképp elfogyott a pénz, így a csődeljárás után a negyedosztályból kellett újraindulnia. Innen sikerült rögtön visszajutni, tavaly pedig bennmaradni, idén már látszanak az életjelek a gyakorlatilag folyamatos élmezőnybeli helyezéssel.

modena_calcio_2_bandiera_animata.gif

 

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá