2022. nov 11.

Az első skót bajnok eltűnése

írta: surprisezola
Az első skót bajnok eltűnése

Skócia az egyik legkorábbi modern labdarúgó nemzet volt. Miután 1863 decemberében megalakult az angliai Labdarúgó Szövetség (FA), borítékolható volt, hogy nem csak Angliát, de a skótokat is elfogja érni a modern futball láz. Nem volt ez másképp a Skóciai Dumbarton-nál sem, ahol 1872 végén megalapították azt a Dumbarton FC-t, amely az első két skót bajnokságot rögtön meg is nyerte. Hogy mi lett azóta a Nyugat-Dunbartonshire-i klubbal? Nézzük!

1_14.jpg

Azzal, hogy 1872 végén létrejött a Dumbarton FC egyben azt is jelentette, hogy Skócia egyik legrégebbi futballklubjává váltak a Queens’s Park FC (1867-ben alapították), a Kilmarnock FC (1869), a Stranraer FC (1870) és a Rangers FC (1872 márciusa) után. A klub megalapítása utáni évben (1873-ban járunk) 8 klub úgy döntött, hogy megalapítja a skót FA-t. Kezdetben még csak arról szólt a dolog, hogy évente megmérkőznek a kupáért és népszerűsítik a labdarúgást a Skót Labdarúgó Szövetség (tehát az skót FA) szabályai szerint.

1890 nyarára oda jutott ez a történet, hogy megrendezték az első skót bajnokságot (1890/91-es szezon). Csak viszonyításképpen – Angliában ekkor kezdték meg a harmadik szezont. A szövetség megalapításban a Dumbarton még nem vett részt, de az 1890/91-es szezon csapatai között ők is ott voltak. Előtte persze rendszeres résztvevői voltak a Skót kupa küzdelmeinek (első szezonja 1873/74-re tehető), amelyet 1883-ban el is hódítottak.

2_20.jpgKép a kupagyőztes csapatról.

Az 1883-ban kupát nyerő csapatból csak Leitch Keir (középpályás) maradt hírmondónak az 1890/91-es szezonra. Ráadásul Keir felnőtt játékos karrierjét csak a Dumbarton-nál töltötte (1881 júliusától 1893 júniusáig). Az első bajnokságban ott volt többek között a Rangers-Celtic kettős, a St. Mirren és a Hearts csapata is. A Dumbarton egészen az áprilisi bajnoki mérkőzéséig veretlen maradt, amikor is 1:0-ra kikapott a Celtic otthonában, Keir öngóljával.

Abban a hónapban ugyan a Rangers otthonában is beleszaladtak egy vereségbe (4:2 oda, Keir ismét öngólt vétett), de így is az első helyen zártak a Rangers-el közösen. Szinte majdnem ugyanúgy teljesített a két gárda – 13-13 győzelem, 3-3 döntetlen és 2-2 vereség. Mivel ilyenkor még nem döntött a gólkülönbség (+40 a Dumbarton-nak, +33 a Rangers-nek), így következhetett  Play-Off meccs a Rangers otthonában, ami 2:2 lett, így abban az évben a két csapatot közös bajnoknak nyilvánították. A gólkirályt is a Dumbarton-i csapat adta, Jack Bell személyében, aki 20 gólt szerzett.

3_18.jpgLeggyakoribb kezdő az 1890/91-es szezonból, az akkor még 2-3-5-el játszva.

Az 1890/91-es szezonban nem csak a bajnokságban, de a kupákban is jól szerepelt a gárda. Egészen a Skót Kupa döntőjéig meneteltek, ahol a Hearts-al szemben alulmaradtak, de a Dumbartonshire-i, a Charity és a Greenock and District Charity kupát is megszerezték. A következő, 1891/92-es szezonban is bajnok lett a csapat. Az akkor már 12 csapatot tartalmazó bajnokságban 22 meccsen 18 győzelmet arattak, és csupán háromszor hagyták el vesztesen a pályát. A megszerzett 37 pont (mert a győzelmekért akkor csak 2 pont járt) elég volt ahhoz, hogy a Celtic előtt végezzenek két ponttal (A Rangers csak az ötödik lett 24 ponttal). A tavalyi leggyakoribb kezdőhöz képest a következő változások történtek:

  • Daniel Watson posztján egyre többet játszott Alf Smith.
  • James Galbraith posztján John Miller szerepelt.
  • Hugh Mair helyett William Thomson játszott a leggyakrabban.

4_19.jpgAz 1891/92-es szezon leggyakoribb kezdője, zárójelben az új beépített játékosok.

Azonban a két bajnoki cím után a klub csak a 6. helyen zárta (újra csak 10 csapatos lett a bajnokság) az 1892/93-as szezont. Abban a bajnokságban a leggyakoribb kezdőcsapat is másképp festett:

  • McMillan a középpályáról a védelembe került Alf Smith mellé. Így Alex Miller került 1 sorral feljebb.
  • Daniel Watson (a szűkös források szerint) már nem volt a csapat tagja.
  • A középpályán játszó Dickie Boyle az Everton-hoz távozott.
  • A szélsőtámadó John Miller a Liverpool játékosa lett. Helyére a klubnevelés Lawrence Bell került.

5_17.jpgLeggyakoribb kezdő az 1892/93-as szezonból. Csillag jelölve a posztot cserélt játékosok, zárójelben az új játékosok.

Ahogy az már említve volt, a két bajnoki címet felváltotta a középmezőnyt jelentő eredmények, majd az 1895/1896-os szezonban bekövetkezett a kiesés. A következő szezonban is az utolsó helyen végeztek, majd hosszú évekig nem is szerepelt a skót bajnokságokban a csapat, egészen 1905 őszéig, amikor egy kombinált ligában indulva szerezték meg az első helyet. A klub visszatornázta magát az első osztályba, de ezt követően bekövetkezett a liftezés, ami hosszú évtizedekig tartott. Az 1980-as években, mikor a klub a másodosztályban szerepelt, megpróbálták Johan Cruyff-ot is megszerezni, de mindkét alkalommal kosarat kaptak, mivel a játékos nem akart hideg országban játszani. Egyébként a legfelsőbb osztályban utoljára az 1984/85-ös szezonban szerepeltek.

6_16.jpgHazai pályán, 1984 őszén 1:1-et játszottak a Celtic-el.

A klub attól kezdve a másod- és a negyedosztály között ingázott. A játékos átigazolásokon se döngettek hatalmas összegeket – a legdrágább távozó Neill Collins volt, akiért a Sunderland 400 000-et fizetett még 2004 nyarán. A sárga-feketék a 2017/18-as szezonban a másodosztálytól is búcsúztak. Az elmúlt években a 10 csapatos harmadosztály alsóházában végeztek. A 2020/21-es szezonban Play-Off-ot játszottak a bennmaradásért, amit sikeresen abszolváltak. 

A sikeres bennmaradás után, Jim Duffy menedzser - aki 2018 október közepétől irányította a gárdát - távozott, majd a nyár folyamán a David Hopkin vezette Ayr United-hez ment, ahol őszkor már a csapat irányítását is átvehette, de évvégére őt is menesztették. Duffy távozása után Stephen Farrell vette át a stafétát, aki 2015 májusa és 2017 januára között a klub asszisztensedzője volt. A kinevezése nem hozta meg az áttörést, és a szezon végén újra a bennmaradásért kellett harcolniuk. Irónikus módon ismét az Edinburgh City ellen, de ezúttal már alul maradtak - főleg az idegenbeli 4:1-es vereségnek köszönhetően -, és kiestek a negyedik vonalt jelentő Liga Two-ba. Farrell megtarthatta az állását, és a gárda jelenleg azért küzd, hogy visszaverekedje magát a harmadosztályba.

 

7_12.jpg

Szólj hozzá