2023. feb 19.

Az egykori Diósgyőri játékos, Luque ex-klubjának süllyedése

írta: surprisezola
Az egykori Diósgyőri játékos, Luque ex-klubjának süllyedése

A Ciudad Murcia és a Granada 74 története az évek során egybefonódott, de nem csak ez volt a közös pont: ebben a két csapatban töltötte spanyolországi karrierjének legszebb éveit a DVTK egykori játékosa, José Juan Luque.

nevtelen_33.png

A történet két városból, Granada-ból és Murcia-ból indult. Utóbbi esetében a Real Murcia-ról volt már szó (Kattints). Nézzük időrendi sorrendbe a történéseket.

1974
Ebben az évben alapították Granada-ban, La Chana környékén a Club Polideportivo Granada 74 nevű klubot. Később a gárda Almanjáyarba költözött, ami Granada északi részén található. Kezdetben a regionális ligában indult el a klub, ahol három év után a hetedik vonalba kerültek. Itt újabb három után, 1980 nyarától már a hatodik szintig jutottak fel. Itt egy év elég volt nekik, hogy az ötödosztályt is elérjék, de ekkor elkezdtek jojózni az ötöd- és a hatodik szint között. A stabilitás 1985-ben következett be, amikor is 10 szezont az ötödik vonalban tölthettek el. 1995-től pedig már a negyedosztály küzdelmeibe is belekóstolhattak.

1999 nyara
Az ekkor még a negyedik vonalban szerepel a granada-i gárda, de az ötödik vonalban létrejön a Quique Pina által alapított Ciudad de Murcia. A Real Murcia egykori játékosa természetesen a klub elnökeként irányította a csapatot, amely első nekifutásra sikeresen abszolválta az ötödosztályt, majd a 2000/01-es szezonban egy szinten, de másik csoportba voltak a CP Granada 74-el szemben. Közben még 1999-ben a Granada 74 Club se Fútbol is létrejött, amely a Ciudad tartalék csapataként működött, egészen 2007-ig.

distrito_chana_granada.pngPirossal a La Chana környéke, zölddel az Almanjáyarba

2000-es évek
A CP Granada 2005 nyarán búcsúzott a negyedik vonaltól (ekkor szerepelt itt kölcsönbe Luciano Becchio, a későbbi Leeds csatár), de a 2006/07-es szezon végén az ötödosztályt megnyerték, így vissza is kerülhettek. Közben ott volt a Ciudad is, amely újoncként 2001-ben a negyedosztályból, két évvel később már a harmadik vonalból is feljutott, ahol első két szezonjában a kiesés elől menekültek, majd egy felsőházi csapattá léptek elő. 2005-ben került a klubhoz a későbbi DVTK-s játékos, José Luque, aki itt élte spanyolországi karrierjének legjobb időszakát. Két év alatt 90 bajnokin 34 gólt szerzett, majd a Granada 74-hez men, ahol 40 bajnokin 17 góllal zárt. Ugyanakkor itt szerepelt kölcsönjátékosként 2005-től 2007-ig Henok Goitom, akiről tavaly a büntető.com oldala is írt: KATT.

2007
2007. június 6-án, Carlos Marsá, a Granada-ban élő madridi befektető megvásárolta, az akkor másodosztályban vitézkedő Ciudad-ot, majd az egész klubot Granada-ba költöztette. Az új csapat, Granada 74 néven folytatta a másodosztályban. Ezt persze a FIFA, az UEFA és a Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetség is ellenezte, mivel úgy ítélték meg, hogy a sporteredmények helyett gazdasági eszközökkel érték el az előrelépést.

Azonban az Andalúz Labdarúgó Szövetség és a Felső Sporttanács támogatta az új csapatot, mivel úgy ítélték meg, hogy nem helyvásárlás történt, hanem csupán a Ciudad neve és lakhelye változott meg az új részvénytársaság megjelenése miatt. Végül a TAS (választottbíróság) megegyezett a klubbal, amely folytathatta a másodosztály küzdelmeit. A másodosztályú gárda mellett létrejött a „B” csapatnak számító Atlético Ciudad, amely a negyedosztályból indulva rögtön bajnoki címet szerzett.

2007-2010

Mindössze 8 játékos került át a Ciudad-tól, aminek meglett az eredménye. Az új klub a 2007/08-as szezon végén, utolsó előttiként végzett és kiesett a második vonalból. Közben a harmadosztály negyedik csoportjába kerültek, de ott is kiestek és a következő évben már nem indítottak új csapatot. Ekkor a negyedik vonalban lévő CP Granada 74, 2009 nyarán a kiesőhelyen végzett, majd megszűnt létezni. 2010-ben CAP Ciudad de Murcia néven létrejött az új gárda, amely a hetedik vonalban kezdte meg a működését.

Öt év alatt négy feljutást ünnepeltek és 2015-től már a negyedosztályban kezdték meg a működésüket. Ugyan két évvel később kiestek, de egyből visszajutottak. Napjainkban, az átszervezéseknek köszönhetően az ötödik vonalban, de ugyanabban a bajnokságban szerepelnek. Közben Quique Pina 2009. szeptember 23-án átvette a Granada CF irányítását, a klubtól 2016. június. 24-én távozott.

Szólj hozzá