2023. jún 23.

Amikor a legkeletibb alapító tag búcsúzik

írta: surprisezola
Amikor a legkeletibb alapító tag búcsúzik

Amikor 1992-ben létrejött az orosz élvonal, az alapító tagok között ott volt az FC Okean Nakhodka is, de a klub sokáig nem élvezhette az elsőosztály légkörét.

ocean2006.jpg

Az 1986-ban alapított orosz klub három évvel később megnyerte a Szovjet kupát, miután a döntőben oda-vissza verte a később megszűnt FC Zvezda Gorodishche csapatát. Az 1992-ben létrejött orosz élvonalban nem csak, hogy ők voltak a legkeletibb klub, de hosszú éveknek kellett eltelnie, mire ez a rekordjuk a múltnak lett átadva. Az orosz elsőosztály ekkor még két 10-es csoportra volt osztva, ahol a két első 4 helyezett a bajnoki címért, a maradék kétszer hatos csoport a bennmaradásért lépett pályára.

Az Okean az A kvartett-ben kapott besorolást, de ott csupán a hetedikek lettek. A bennmaradási osztályozót végül sikeresen abszolválták, noha csak 1 pontra voltak a kieséstől. Azt hozzá kell tenni, hogy az egyik legnagyobb hátrányt maga az ország jelenti, ugyanis az állam hatalmas mérete miatt a kluboknak – főleg a távol-keleti csapatoknak – egyáltalán a túlélés is kérdésessé válik. A hosszú repülőutak, az időzóna és a pénzügyi hiányosságok mellett a szibériai kluboknak még a klímával is szembe kell nézniük.

nevtelen_31.png

Külön érdekesség, hogy az Okean volt az első csendes-óceániai csapat az orosz élvonalban. A következő évben a 2020-ban megszűnt (ők máskor lesznek nagyító alá vonva) Luch Vladivostok is feljutott az élvonalba, ami azt jelentette, hogy a körülbelül 150 km-re levő gárda személyében helyi riválist kaptak. Azonban hiába lehetett a két helyi együttes rivalizálására, maga a ligarendszer is hasonlóan „stabil” volt, mint a benne szereplő klubok pénzügyei. A liga évről évre módosította a bajnokság létszámát és lebonyolítását, amit ugyebár a csapatok utánpótlása érzet meg a legjobban, mert az általában nem kedvezett nekik – főleg ha létszámcsökkentés volt, illetve ez az állandó módosítgatás a nézőszámot sem emelte feljebb.

Az 1993-as szezonban ugyan 18 csapat szerepelt már csak az elsőosztályban, de a következő idényre kettővel akarták csökkenteni. A Vladivostok és a Nakhodka szinte kéz a kézben szorultak a Promóciós osztályozóra, de az Okean csontnélkül, a Luch mindössze a rosszabb gólkülönbsége miatt kényszerült búcsúzni.

screen-shot-2019-01-07-at-1_19_47-pm.png

A liga reformjaival valójában csak a moszkvai csapatok jártak jól, akiknek így nem kellett sokat és sokszor elutazniuk a gyengébb bajnoki riválisokhoz. Ugyanakkor egy ötlet is volt a részükről (öt moszkvai klub látta így) egy ilyen fajta bajnoki lebonyolítás, ezzel is jelentősen csökkentve az utazási költségeket. Közben azért a stadionok állapota sem a klubok mellett szólt. A moszkvai klubok próbálták az eredményeket is intézni, hogy a megnövekedett utazási és szállítási költségek miatt ne kelljen a következő szezonban is annyit utazniuk, tehát a két csendes-óceániai klubnak ki kell esnie a terv megvalósításához.

Egy 2010-es cikkben – amely a Sport Ekspress-ben jelent meg – Igor Rabiner jelentéseire támaszkodva, az előbb említett terv alátámasztást nyert. A mai napig is bizonyos fajta ellenszenvet vált ki, ha egy távol-keleti orosz klub feljut az élvonalba. Évekkel ezelőtt, az orosz válogatott kapusa, Igor Akinfeev konkrétan azt nyilatkozta, hogy jobb volna, ha azok a csapatok inkább a japán ligában indulnának.

Még az 1993-as kiesést követően az Okean azonnal visszatudott jutni, de 1996-ban végleg búcsúzott az élvonaltól és hiába volt a cél a visszajutás, legközelebb 2005-ben voltak hozzá, amikor a második helyen végeztek, de az nem ért még feljutást. 2010-re pedig már a második vonalból búcsúzni kényszerültek. 2015-ban már a felszámolás is beköszöntött náluk. Három évvel később azonban egy főnix klub jött létre, amely a következő évben megnyerte a körzeti bajnokságot és már a harmadik vonalra hangolódhatott.

Pár érdekesség a klubról:

  • Oleg Garin volt a csapat történelmének legtöbbet pályára lépett játékosa. Összesen 232 bajnokin 92 gólt szerzett. Az egykori támadó később a gárda edzője is lett.
  • 1992.július.30-án a gárda a történelme legnagyobb bravúrját hajtotta végre azzal, hogy hazai pályán 5:2-re legyőzte a CSKA-t.
  • A főleg oroszok által erősített csapatban megfordult itt azerbajdzsáni, tádzsiki, grúz, fehérorosz, kazahsztáni, üzbég és ukrán nemzetiségű játékos is.
  • Itt játszott a jelenleg edzőként tevékenykedő, egykori 28-szoros üzbég válogatott, Sergey Lushchan is.
Szólj hozzá