2021. jan 24.

A Sunderland FC megújulása

írta: surprisezola
A Sunderland FC megújulása

Utolsó (3.) rész

Az első (link) és a második rész (link) után jöjjön az utolsó, befejező rész.

A felkészülés során a Sunderland még Ross előző csapatához, a St. Mirren-hez is ellátogatt, Fekete macskák végül 6:0-ra leigázta a St. Mirren-t. Maja duplázott, mellette Gooch, Honeyman és az U23-as Molyneux is beköszöntött. Ahogy azt ilyenkor illik, Ross több U23-as játékosnak is lehetőséget adott. Sajnos a Middlesbrough-Sunderland barátságos meccs a heves esőzések miatt elmaradt, amelyet azért érdemes megemlíteni, mert csak erre a mérkőzésre 7500 jegy kelt el! 

1_1.png

A Sunderland végig jól szerepelt a Liga One-ban. A hullámvölgyek is elkerülték a klubot (persze nagyon sok döntetlen becsúszott). Ross csapata végig a harmadik és a negyedik helyen mozgott. A télen még csiszoltak egy kicsit a kereten. Ugyan Josh Maja-ért 1,7 milliót fizetett ki a francia Bordeaux, de a klub 3,4 millióért elhozta a Wigan csatárját, Will Grigg-et és nem hivatalos összegért véglegesítették Max Power-t, aki szintén a Wigan-től jött. Rajtuk kívül még jöttek páran kölcsönbe, illetve ingyen hazatért az egykori klubnevelés, Grant Leadbitter.

2_1.png

A klub a szezon során még a Checkatrade Kupadöntőbe is bejutott, de a kupát végül a Portsmouth nyerte meg a 11-eseket követően. A bajnokság végén a Play-Off-ba is bekerültek, ahol ismét a mumus Portsmouth várt rájuk. Azonban most sikerült a visszavágás és bejutottak a döntőbe, ahol a Charlton-nal kellett farkasszemet nézniük. A döntőt az utolsó pillanatban bukták el!

3_1.png

A 2019/20-as szezont is úgy kezdte a klub, ahogy az Angliában megszokott. A lejáró szerződésű játékosokat lapátra tette. Köztük olyanokat is, mint Adam Matthews, Robbin Ruiter, Max Stryjek, de közös megegyezéssel Lee Cattermole is tovább állt. A nyár folyamán még a Donald Love - Bryan Oviedo – George Honeyman hármas is elment, akik még a Championship-es időkben is a klub játékosai voltak és másfél millióért cserében sikerült eladni Lamine Koné-t a Strasbourg-nak.

4_1.png

A nyár folyamán adva volt a feladat: A védelmet újjá kell alakítani. Az új játékosok főleg erre a csapatrészre érkeztek. Csak a védekező középpályásként bevethető George Dobson-ért fizettek átigazolási összeget. A nyáron még kölcsönvették a kétszeres skót válogatott csatárt, Marc McNulty-t.

A szezonkezdés két döntetlennel indult, majd 3 győzelmet követően jött az első nagy pofon! A Sunderland augusztus utolsó napján sima 3:0-s pofonba szaladt bele a Peterborough otthonában. A következő négy meccsén 8 pontot gyűjtött és a kupafordulókból is továbbjutott, de az október elején elszenvedett 2:0-s vereség a Lincoln City otthonában megpecsételte Jack Ross sorsát. Érdekesség, hogy Advocaat és Grayson után Ross-t is októberben küldték el.

5_1.pngRoss-nak mennie kellett.

Ross menesztését nem értették a szurkolók és többen is kiakadtak a közösségi oldalakon. A klubtulajdonos azzal magyarázta a döntését, hogy Ross nem teljesítette a kitűzött célokat. Pletykák szerint inkább az lehetett a gondja, hogy a csapat védelme minden mérkőzésen gólt kap és az akkori első helyen álló Ipswich Town 8 pontra elhúzott a Sunderland-től.

Ross helyére Phil Parkinson jött. Azonban a kinevezése nem hozta meg a kellő javulást (december végéig csak 3 győzelme volt Phil-nek). Phil is érezte, hogy az általa preferált 4-2-3-1-el itt nem fog sikereket elérni, ezért decembertől átállt a 3 védős játékra.

6_1.png

A csapat teljesítménye januártól javulásnak indult, de a koronavírus közbe szólt és a bajnokságot lezárták. A klub csupán 1 pontra maradt le a Play-Off-tól.

A következő (mostani) szezont is Phil-el kezdték el. A szurkolók azonban nem igazán örültek ennek, mert a menedzserrel sok döntetlent játszott a klub. A klub  november végén úgy döntött, hogy meneszti a menedzsert, aki az idei szezonban 6 győzelem mellett 5 döntetlent és 2 vereséget ért el.

7_1.png

A Sunderland december 5-ikén kinevezte Lee Johnson-t (Lee előtte Nagy Ádám klubját, a Bristol City-t irányította). De vajon Lee kinevezése milyen hatással lehet a Sunderland játékára?  Meglepő módon Lee nem a 4-4-2-t, hanem a 4-3-3-at játszassa a csapattal. Magas nyomás, hamis 9-es és presszing. Ezek jellemzik Lee játékrendszerét. Kinevezésével a Sunderland a feljutást célozta meg.

8.png

Azonban a megmentőnek hitt tulajdonos, Stewart Donald lelkesedése szép fokozatosan alább hagyott. Olyannyira, hogy újonnan nyitott eladni a klubot. Hallani lehet a francia Louis-Dreyfus család érdeklődéséről (kezdetben 74%-os részt fognak megvenni). Donald meg is egyezett velük, márcsak az EFL jóváhagyása kell (de erről már december vége óta szó van..), meg persze, hogy az érdeklődő ne gondolja meg magát.

Amennyiben az üzlet létrejön, a 22 éves Kyril Louis-Dreyfus veheti át a Sunderland-et!

9.png

 

Szólj hozzá