2021. már 28.

A Bolton Wanderers felemelkedése és bukása

írta: surprisezola
A Bolton Wanderers felemelkedése és bukása

Utolsó (3.) rész

Az első (link) és a második rész (link) után jöjjön a befejező rész.

A következő - 2019/2020-as - szezon a pénzügyi problémákról és azok hozadékairól szólt. Szeptemberben a klub megállapodott a fő hitelezőjével (BluMarble Capital Ltd), hogy haladékot kaphasson bizonyos vissza nem fizetett kölcsönök kapcsán, így elkerülve az EFL közbelépését és a pontlevonást.

24_a.jpg

Szeptember végén a klub felszámolási végzést kapott az angol adóhivataltól. Mindezek tetejébe Christian Doidge kölcsönvétele körül is adminisztrációs problémák merültek fel, ami miatt a Forest Green Rovers jogi útra terelte a játékos ügyét. Az ügy lényege: a csatárt közel 1 millió fontért szerződtette volna a Bolton, de a megállapodás értelmében először csak kölcsönbe érkezett. 

24.jpgAz arckifejezés mindent elmond.

2019 februárjában az adóhivatal újabb felszámolási végzést küldött a klub számára, amelyet a szezon végéig elhalasztott a szövetség, közben az új tulajdonos keresése kétségbeesett módon zajlott. Ken Anderson elnök viszont úgy döntött, hogy a klub egyre rosszabb anyagi helyzete miatt nem hajlandó kifizetni az ígért pénzt a játékosért. Végül Doidge szerepeltetése nem vált be és a kölcsönvétele után nem marasztalták. Jelenleg a skót Hibernian kezdőcsatára.

Az utolsó utáni szög április 26-án verődött be a Bolton koporsójába, amikor is a játékosok elutasították a pályára lépést a Brentford elleni bajnokin, ezzel tiltakozva a többhavi kifizetetlen béreik miatt. Mindeközben a stadionhoz tartozó hotelra is felszámolási végzést küldtek. Ami egyébként az akkori elnök – Ken Anderson – tulajdonában volt. A csapat a szezon végén simán kiesett!

25.jpgKen Anderson

Májusban a klubot felszámolás alá helyezték egy 1,2 millió fontos ki nem fizetett adószámla miatt. Ez 12 pontos levonást is jelentett egyben a következő szezonra a csapatnak. A klub mellé pénzügyi biztosokat, adószakértőket neveztek ki, hogy koordinálják a fizetésképtelen klub ügyeit.

A Bolton játékosainak július 17-ei nyilatkozata szerint a klubban senkinek sem fizetett a tulajdonos - Ken Anderson - 20 hétig. Az edzőkomplexumban nem volt sem ivóvíz, sem forró víz a zuhanyzókhoz. Az idény előtti barátságos mérkőzéseket törölték, mivel a klub nem tudott biztosítékot adni egy versenyképes csapat felállításáról.

Így indulhatott a 2019/20-as szezon. Anderson-nak nem sikerült vevőt találnia a szezon indulása előtt. A klub legtehetségesebb játékosát (Luca Connell) pedig elhappolta a Neil Lennon által vezetett skót Celtic, potom 350.000 fontért. Azóta mellékesen megjegyezve, hogy Lennon távozott a skót klub éléről, Connell pedig a skót negyedosztályú (!) Queen's Park FC-hez került kölcsönbe.

26.jpgConnell távozott.

A Bolton augusztus 3-án kezdte meg a League One idényét a Wycombe Wanderers vendégeként, mindössze három szerződött felnőtt korú mezőnyjátékossal (a többi játékos az utánpótlásból került fel). A vége 2-0-ás vereség lett. Egy héttel később a Bolton a klub történetének legfiatalabb csapatát állította ki a Coventry City elleni gól nélküli otthoni bajnokin (19 éves átlagéletkor) .

Ezután Phil Parkinson menedzser a médiában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy szerinte ez a fiatal keret fizikailag nem alkalmas még ilyenfajta sorozatterhelésre. A klub erre úgy reagált, hogy augusztus 20-án elhalasztotta a Doncaster Rovers elleni bajnokit, anélkül hogy erről tájékoztatta volna a Doncaster-t és az EFL-t. Parkinson és asszisztense Steve Parkin válaszként másnap lemondtak. Az akadémia vezetője, Jimmy Phillips vette át ideiglenesen a csapat irányítását.

27.jpgParkinson tovább állt. 

Augusztus 26-án bejelentésre került, hogy a Football Ventures nevű konzorcium felvásárlási szándéka megakadt az EFL által megszabott határidő lejárta előtt egy nappal, ami a klub felszámolásának kockázatát jelentette. Miután a Bolton nem tudta betartani ezt a határidőt, az EFL egy végső határidőt szabott meg a klub felvásárlásának teljesítéséhez ( szeptember 12) és a fennálló tartozások rendezéséhez.

Augusztus 28-án a Football Ventures sikeresen megvásárolta a klubot. Az ügyintézők erősen kritizálták Ken Anderson-t, mondván az ügymenet során sokkal inkább nézte a saját érdekeit a klubéval szemben és sokkal inkább gátolta, mint segítette a klub átadását.

Pár napra rá a klub kinevezte Keith Hill-t menedzsernek és az átigazolási időszak lejárta előtt 9 új játékos érkezett a csapathoz, mind ingyenes igazolással.

28.jpgHill (balra) a Bolton menedzsere lett.

Novemberben a 12 pontos levonás mellé újabb 5 pontos büntetést lengetett be az EFL a korábban le nem játszott két bajnoki miatt (Brentford, Doncaster), de ezt a szankciót felfüggesztették annak feltételeként hogy a következő 18 hónapban nem fordul elő hasonló eset a klubbal. A Szövetség kiszabott további 70.000 fontnyi pénzbírságot is a klubra a fent említett kihágások miatt, de ennek a felét (35.000 font) 18 hónapra szintén felfüggesztette.

Persze azt mondani sem kell, hogy az érkezők főleg szabadúszó játékosok voltak. A távozókért a klub nem látott pénzt. A szezon a világjárvány miatt idő előtt véget ért, a Bolton pedig kiesett a negyedosztályba. A klub története során másodszor kényszerült ilyen alsó ligába.

A kiesés hozományaként Keith Hill menedzser és segítői távoztak a klubtól, 2020. július 1.-től Ian Evatt a dirigálja a Bolton Wanderers-t.

29.jpgIan Evatt bevágta magát elegánsba.

Ian Evatt a Football Ventures és Sharon Brittan elnök teljes támogatását élvezi, a menedzser egy komplett keretnyi új játékost igazolt az induló negyedosztály szezonjára. Köztük az előző szezon negyedosztályú gólkirályát (Eoin Doyle) és a „Szezon csapatába” beválasztott középpályást (Antoni Sarcevic).

Evatt kijelentett célja a tudatos építkezés és az azonnali feljutás a harmadosztályba. A szezont gyengén kezdte a Wanderers és sokáig csak a tabella vert mezőnyében tartózkodott, mondhatni idő kellett menedzsernek és keretének, hogy „egymásra találjanak”.

30.jpgEoin  Doyle szórja a gólokat.

Jelenleg a Bolton a negyedosztály legjobb formájában lévő klubja és a csapat az elmúlt 30 bajnokiján a legtöbb pontot szerezte. A Bolton Wanderers 31 fordulót lejátszva jelenleg a League Two 4. helyén áll, amely már playoff-ot érő helyezés és mindössze 4 pontra vannak az első Cambridge United-tól. Tabella: itt.

nevtelen_5.png
A Bolton legutóbbi kezdőcsapata.

 

Szólj hozzá