2023. jan 21.

A gretna-i tündérmese

írta: surprisezola
A gretna-i tündérmese

Amikor Brooks Mileson átvette a klub irányítását, az ő anyagi hozzájárulásainak köszönhetően a gárda nemcsak, hogy elindult felfelé, de még az európai porondba is belekóstolhatott.gretna_fc.jpg

Már a 19. században működött egy Gretna Green nevű amatőr klub a városban, amely az 1920-as évekre csődbe ment. A következő gretna-i labdarúgóklubot 1946-ban alapították, a második világháborúból hazatérő helyi munkások és katonák, amit Gretna Football Club-nak neveztek el. Az alapító tagok között ott volt az a John Kerr is, aki előtte a Brentford és a Blackburn Rovers csapatában is játszott. Az újonnan megalakult gárda kezdetben a helyi ligában indult el, de a következő évben már a Carlisle-i környék bajnokság égisze alatt szerepeltek. Mivel a város az angol-skót határnál található, így nem is meglepő, hogy hosszú évtizedekig az angol amatőr és fél-profi bajnokságokban játszottak.

tourmap.png

Egy szezont leszámítva, szinte végig a Carlisle-i bajnokságban szerepeltek, egészen 1982-ig, amikor is átkerültek az újonnan létrehozott Északi ligába. Első nekifutásra meg is nyerték a bajnokságot, ami azonnal feljutást jelentett az akkori elsőosztályt jelentő Északi Premier ligába, amelyet 1991-ben és ’92-ben, egymás után kétszer is megnyertek. Ekkora már az FA kupában is részt vehettek, és a Queens Park óta ők voltak az első olyan skót klub, amely ebben a versenysorozatban szerepelhetett. A gárda a skót futballban látta a jövőjét és 1993-ban, majd 1999-ben is át akart jelentkezni.

Később, hogy az átjelentkezésükre jó esélyük legyen, még a Rangers-el is megmérkőztek, hogy pénzt gyűjtsenek a Lockerbie-i robbantás áldozatainak. A Gretna azt a mérkőzést 2:1-re meg is nyerte. Végül 2002-ben, a harmadik jelentkezésük már sikeres volt és felvételt nyertek – az Airdrieonians helyére – a skót labdarúgó bajnokságba. Az átjelentkezést követően Brooks Mileson vette át a klubot, akinek az anyagi hozzájárulásával a Gretna szereplése javulni kezdett és elindultak felfelé.

brooks-mileson-579a0662-7226-4cfb-bb75-d4172d20bf8-resize-750.jpgBrooks Mileson

Mileson egy sunderland-i birtokon, Pennywell-ben született és négy testvére volt. A gyerekek elkötelezett keresztények voltak és jó oktatásban részesültek, de szegényes háztartásban nevelkedtek. Brooks szeretett volna bekerülni a helyi sportcsapatba, de miután 11 évesen a hátát eltörte egy kőbányában, ezért később elkezdett futni, amiben olyan sikeres lett, hogy 1967-ben az angol terepfutó junior bajnokságon bronzérmet szerzett. Aztán azonnal abbahagyta a futást. 

„Életem legboldogabb napja volt. Utáltam a futás minden percét, de volt mit bizonyítanom.” 

Az iskolás évek után az építőiparban helyezkedett el, de miután 1982-ben elbocsátották, megalapította első építőipari cégét, mielőtt még a biztosításokkal is foglalkozott. A vagyonára vonatkozó becslések eltérőek voltak, de egyes hírek szerint két céget is el tudott adni 17 és 48,6 millió fontért. Mileson az alulról építkező futball híve volt, aki rengeteg kisebb klubnak próbált segíteni és számos futballtrösztnek is adományozott, illetve ő volt az Északi liga szponzora is. Kedvenc csapatát, a Carlisle United-et azonban nem sikerült megvennie, de a Gretna-t igen, amelybe sokat fektetett be.

A csapatot 2000 novemberétől Rowan Alexander irányította és akkor is ő maradt a menedzser, mikor Mileson vette át az irányítást. A folyamatos építkezés meghozta a hatását – közben Mileson 20 000 fontot adott Rowan-nek, hogy fektesse be a klub akadémiájába –, és a skót negyedosztályból induló gárdának csupán három szezon kellett, hogy megszerezzék a bajnoki aranyat. A következő két szezonban a harmad- és a másodosztály aranyérmét is megszerezték, így a 2007/08-as szezonra már az élvonalra hangolódhattak.

22_1.png

A három feljutás során összesen 297 gólt szereztek, ebből 130-at „csak” a 2004/05-ös szezonban. Abban a szezonban az összes hazai meccsüket megnyerték, és végül 20 ponttal a Peterhead előtt végeztek. A feljutások közben, 2006 nyarán a skót kupadöntőbe is bejutottak – mindezt még másodosztályú csapatként –, ahol a Hearts a tizenegyeseket követően jobbnak bizonyult. Még ugyanabban a szezonban (tehát a 2005/06-os szezonban), Alexander új, ötéves szerződést írt alá és kijelentette, hogy karrierje hátralévő részében a csapatnál akar maradni.

A kupadöntő UEFA kupaselejtezőt jelentett, mert a Hearts BL-t érő helyen végzett. A második selejtezőkörbe bekapcsolódó Gretna a Derry City-t kapta. Az írek idegenben 5:1-re nyertek, ami bőven elég volt ahhoz, hogy végül 7:3-as összesítéssel tovább is jussanak. Azonban a 2006/07-es szezon második felére már nem volt minden rendben a csapat háza táján.

A szezon végén Alexander-t asszisztense, Davie Irons váltotta a kispadon. Maga az edzőváltás már lógott a levegőben. A menedzsert márciusban szabadságra küldték, de a 2007/08-as bajnokság szezonnyitójára el akart menni, azonban a klub visszautasította a beléptetését. Egyes hírek arról szóltak, hogy ismeretlen betegség miatt, de volt olyan hír is, ami arról számolt be, hogy kertészkedési szabadságra lett küldve a menedzser. Végül koholt kötelességszegés vádjával felfüggesztették a kispadtól.

_109985994_956089.jpgRowan Alexander

„Megsebesültem. Kétségbeesetten megsérültem, mert akkoriban szoros baráti kapcsolataim voltak a klubon belül. Olyan embereket hoztam be a klubba, akik hátat fordítottak nekem és végül hátba szúrtak. Nem mondok neveket, de volt köztük néhány, aki nagyon közel állt hozzám és az óta sem beszéltem velük.”

Alexander a nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a klub még csak köszönetet sem mondott neki a sikerekért.

„Amikor Brooks bejött, leültetett és megkérdezte, hogy mi az ötéves terv? Azt mondtam, öt év múlt a Premier ligában akarok szerepelni.”

„Sokan azt gondolták, hogy van egy nyitott csekkfüzetünk, amivel ezt megtehetjük. Ez egy nagy hülyeség! Azt mondják, hogy a sikerünket a játékosok megvásárlásával értük el. Nos, az egyetlen játékos, akit vettem, David Bingham volt. A többiek azokon a klubok kispadjain ültek, ahol voltak.”

brooks-mileson-185169123.jpg

gárda a másodosztály élén állt, mikor 2007 márciusában egy váratlan, 3:0-s vereségbe szaladtak bele a Queen of the South ellen. Ez a vereség jelentette a fordulópontot. Alexander-t szabadságra küldték, dehogy mi történt aznap a zárt ajtók mögött, sosem hozták nyilvánosságra, de a menedzser beszélt Mick Wadsworth-ról, akit akkor futballigazgatónak, később a gárda edzőjének neveztek ki a Gretna-nál. Alexander azt is elmondta, hogy Mick az öltözőben akart lenni a csapatbeszélgetéseknél, de ő ezt nem engedte. A menedzsert, a mérkőzést követően Brooks felhívta, hogy találkozzon vele a házában.

„Megbeszéltük, és azt mondta, hogy úgy gondolja, szükségem van egy kis szünetre. Azt mondta, stresszesnek nézek ki. Mondtam neki, hogy jól vagyok.”

 

„Tehát kertészkedési szabadságra küldtek és azt akarta, hogy menjek pszichológushoz és vizsgáltassanak meg engem. Azt tettem, amit ő akart, és minden világos volt. Visszamentem hozzá és azt mondtam, hogy tökéletesen fitt és egészséges vagyok. De azt mondta, hogy csak azt akarta, hogy a dolgok úgy maradjanak, ahogy vannak. Akkor tudtam, hogy megakarnak szabadulni tőlem.”

 

„Tizenegy ponttal voltunk előrébb, amikor félreállítottak. Sok minden megfordult a fejemben. Ekkor arra gondoltam, hogy a klub nem akar felmenni, vagy túl sikeres vagyok a klub számára? Túl gyorsan azt akarják, hogy lassítsak? Senki sem mondta, hogy lassítsak.”

424850-23429300-2560-1440.jpg

„Láttam őt a Ross County meccsen (mikor a feljutást bebiztosították) és a végén a falra dőlt. Csak arra gondoltam, hogy rájött, mennyi pénzbe került ez.”

Alexander azt is elmondta, hogy a munkatársaival tanúleveleket akart Brooks aláíratni (ez bántotta a legjobban Alexander-t) és 10 feltételezett vádat emeltek ellenek. Hivatalosan csak 2007. november 6-án rúgták ki a klubtól. Alexander-nak azóta akadémiája lett, és már több játékost is adott a Queen of the South elsőcsapatába.

Az élvonalba került gárdának ekkor már messze nem ment jól. Mileson lebetegedett, az egészségi állapota rossz volt. A láncdohányos tulaj, két gyomorműtéten esett át és emellett krónikus fáradtság szindrómában is szenvedett. 2008. február 12-én agyi fertőzéssel kórházba került. Addigra már Davie Irons-t Andy Smith, majd Mick Wadsworth váltotta a kispadon. Az eredmények övön aluliak voltak és egyre biztosabbá vált a bajnokság során, hogy a Gretna csont nélkül ki fog esni.

mick-wadsworth-80c39a1b-68ea-4f61-b3a4-d7b88798ca5-resize-750.jpgMick Wadsworth

Mileson a betegsége miatt megvonta a támogatást és a szezon végén a klub összes alkalmazottja lapátra kerül. A kiesést követően a harmadosztályba lettek száműzve, de ott nem tudták garantálni a soron következő mérkőzéseik teljesítését. A klub felvásárlására 1 ajánlat érkezett, de azt is visszamondták. A gárda 2008. június 3-án előbb lemondta a skót bajnoki szereplését, majd augusztus 8-án hivatalosan is megszűnt. A csapat szurkolói ekkor úgy döntöttek, hogy Gretna 2008 néven új klubot alapítanak. Az új egyesület jelenleg az ötödosztályban szerénykedik.

Mileson 2008 novemberében elhunyt. A halottkém szerint szívrohamot kapott, majd ennek következtében eshetett bele a kerti tóba. Becslések szerint 8 milliót fektetett a klubba Mileson, de végül nem csak az egészségi állapota, de a banki folyószámlahitelei miatt is kerülhetett ilyen helyzetbe a Gretna. Emellett a gárda megítélése is felemás volt, mivel a pályájuk az élvonalra nem volt megfelelő, ezért a Motherwell stadionjában játszották a hazai meccsüket és a nézőszámuk az 1000 főt sem érték el. A klub megszűnésekor az adósságok a 4 millió angol fontot érték el.

1200x600wa.png

Apró érdekesség, hogy az új phőnix klubnál – amely jogilag nem utódja a Gretna-nak – 2019 decemberében Rowan Alexander-t nevezték ki a csapat élére, de 2021. szeptember 2-án menesztették a posztjáról.

Brooks halála utána nyomozás indult, hogy hová is rejthette el a vagyonát. 2012. januárjában az özvegye ellen is nyomozást indítottak, mert az, 800 000-ért vett egy vidéki házat, mindezt titkosan. A nyomozás során az kiderült, hogy Mileson vagyonának nagy részét a rokonok és a családtagok nevén helyezték el. Továbbá azt is tudni lehet, hogy Brooks tartozott a hitelezőinek, de neki is szép összegekkel tartoztak.

FACEBOOK: KATTINTS

Eredmények: ITT

Szólj hozzá