2022. sze 22.

A túlköltekezésnek ára van

írta: surprisezola
A túlköltekezésnek ára van

A Recreativo Huelva 2006-ban ismét feljutott az élvonalban, ahol újoncként nemcsak, hogy a nyolcadik helyen végzett, de bravúr győzelmeket is képes volt aratni.

recreativo-de-huelva.jpg

A futball a 19. század utolsó harmadában jelent meg Spanyolországban, hála a Nagy-Británniából érkezett bevándorlóknak, akik az ipari forradalom miatt érkeztek az országba. Különösen a legszegényebb rétegekben kezdett népszerűvé válni a sport. 1889. december 23-án, két skót doktor, Alexander Mackay és Robert Russell Ross, a Rio Tinto melletti bányában dolgoztak és klubot alapítottak azzal a céllal, hogy fitten tartsák magukat és kollégáikat, miközben a vasútvonalakat húzták fel. Gyakorlatilag egyébként a Rio Tinto Foot-Ball Club volt az első Spanyolországi klub, de az 1878-ban alapított – szintén Huelva tartományában – csapat pár év után megszűnt, ami azt jelentette, hogy a Recreativo a legrégebbi, még létező együttes az országban.

Első elnöke, a szintén skót származású Charles Adam lett, aki a Huelva Gas Company igazgatója volt. Az első mérkőzésre néhány nappal később sor is került, a város kikötőjében lévő brit tengerészek egy csoportja ellen (annyit tudni, hogy 3:2 lett a meccs). Márciusban, a szintén skót alapítású Sevilla FC ellen meccseltek, ami az első hivatalos mérkőzésük is lett. Az akkori kezdő tizenegyben olyan (skót) nevek szerepeltek, mint Daniels, Kirk, Yates, Smith, Alcock, Wakelin, Curtis és Gibbon. A mérkőzést a piros-fehér csapat nyerte 2:0-ra.

cartel2.jpgAz első mérkőzésről szóló emlék. Forrás: sevillafc.es

A következő néhány évben is meghívásos meccseken vettek részt, a Spanyolországban dolgozó, vagy éppen ott kikötő britek csoportjaival, de közben új spanyol klubok is létrejöttek, ahogy a futballmánia kezdett végigsöpörni az országon. Ennek következtében később helyi versenyek alakultak ki Andalúzia területén, és a Huelva a századforduló előtt számos kupát bezsebelt. De nem csak a Recreativo az egyetlen brit kapcsolatú klub a spanyol futballban. A skótok és az angolok több kisebb csapatokat alapítottak a későbbiekben, de például a Barcelona esetében a brit Witty család segített az alapításba. Természetesen néhány skót még a katalán csapatban is szerepelt (George Pattullo neve ismertebb).

19315d6bcb14bde0a4e25b5fa24af648.jpgAz első hivatalos stadionjuk, a Recreativo Velódrome-ot 1892-ben adták át, míg nem az 1950-es években felváltotta a Colombino Stadion, majd a Nuevo Comobino stadion.

Az évtizedek során a Huelva főleg a másod- és harmadosztályban szerepelt. Először az 1978/79-es szezonban jutottak fel az élvonalba, de akkor utolsóként ki is estek onnan. A következő elsőosztályú mérkőzésükig 2002 nyaráig kellett várniuk. De ekkor is csak 1 szezont bírtak fent maradni. Azonban a kupában meneteltek és az elődöntőig eljutva, mindig csak 1 góllal bizonyultak összesítve jobbnak az adott ellenfelüknél. Az elődöntőben az Osasuna-t 4:2-vel búcsúztatták, de a döntőben a Mallorca már túl nagy falatnak bizonyult, főleg a Samuel Eto’o – Walter Pandiani támadó kettőssel az élen.

Három év és szinte egy teljesen új keret kellett ahhoz, hogy ismét visszajussanak. A 2002/03-as csapatból addigra már csak a középhátvéd Juan Merino, és a középpályán szereplő Emilio Viqueira maradt hírmondónak. A gárda élén, a napjainkban is spanyol élvonalbeli edzőnek számító Marcelino García Toral állt, akinek elég volt 1 szezon ahhoz, hogy visszajuttassa a csapatot. Ekkor érkezett a csapathoz a fiatal Santi Cazorla és kölcsönvették a Liverpool-tól Florent Sinama Pongolle-t. A klubnak mindössze 15 millió eurója volt a csapat megerősítésére, de így is a 8. helyen zártak, 54 ponttal, ami máig klubrekordot jelent.

Sinama-Pongolle 12 góllal simán a csapat házigólkirálya lett, és a szezon során több skalpokat gyűjtöttek: hazai pályán legyőzték a Betis-t, az Atlético Madrid-ot és a Valencia-t. Oda-vissza megverték a Villareal-t (a sors irónijára, hogy a Villareal-tól megvett Santi idegenben győztes gólt szerzett ex-klubja ellen), de idegenben elhozták a 3 pontot a Real Madrid otthonából, aminek köszönhetően másnap a címlapokra kerültek. Gyakorlatilag ez volt a csúcs és innen indult meg lefelé a Recreativo.

A következő szezonra Marcelino aláírt a Racing Santander-hez. Viqueira a Levante-hoz csatlakozott és Juan Merino visszavonult. Sinama-Pongolle klubrekordot jelentő 4 millióért lett véglegesítve, de ekkor érkezett a Sporting nevelés Carlos Martins. A csapat élére Víctor Munoz került, aki csak február elejéig maradhatott. Helyét a klub egykori nevelése, Manuel Zambrano vette el, akivel eléggé hullámzóan szerepeltek. A Barcelona-t ugyan hazai pályán 2:2-re megfogták, de a  Mallorca otthonában 7:1-es vereségbe szaladtak bele. Végül mindössze két ponton múlott, hogy ne búcsúzzanak az elsőosztálytól. Sinama-Pongolle 10, Carlos Martins 7 góllal zárta a szezont.

A 2008/09-es szezonra már nem maradt a csapattal a Sinama-Martins kettős. Előbbit, klubrekordot jelentő 10 millióért az Atlético Madrid, utóbbit 2,4 millióért a Benfica vitte el. Ekkor érkezett a csapathoz a 2.75 millióért vett Adrian Colunga, aki 9 góllal és 4 gólpasszal zárta a 08/09-es bajnokságot. Abban a bajnoki évadban hiába szerzett 10 gólt Javier Camunas és hiába menesztették már a 6. forduló után Zambrano-t, és nevezték ki Lucas Alcaraz-t, a Recreativo végül mindössze 33 ponttal, az utolsó helyen zárt és búcsúzhatott az élvonaltól. A végére annyira szétestek a kék-fehérek, hogy az utolsó 15 meccsükből csupán egyet tudtak megnyerni.

511202939_8c08ac5fae_c.jpgPongolle távozott. Ekkor indult meg a lejtőn a támadó karrierje.

A kiesést követően a visszajutás volt cél 2009 nyarán, és a klub ekkor kezdett túlköltekezni, ami az adósságokhoz vezetett. A visszajutás érdekében többet költött a klub, mint amennyit megengedhetett magának. Később több szponzor is kihátrált a csapat mögül. Az eredmények annyira nem jöttek, hogy a visszajutás helyet csak a középmezőnyben végeztek és közelebb voltak a kiesőzónához, mint a feljutó pozícióhoz. A következő szezonok szintén a középmezőnyről szóltak.

Bár a 2013/14-es szezonban a nyolcadik helyen végeztek, ami pont nem ért Play-Off-ot, de a rákövetkező, 14/15-ös bajnoki évadban már a kiesés is elérte a gárdát. A szurkolók tiltakoztak, a városban nagy volt a munkanélküliség és a fő vegyipari vállaltok üzemeit is kezdték elhagyni. Ekkora már a megszűnés lehetősége is ott lógott a klub nyakán, végül 2021 májusában, mikor a kiesés ellen menekültek, a kiesési osztályozót is elszúrták, és mivel a spanyol bajnokságot ekkor átszervezték, így ennek köszönhetően egyből két osztályt ugrottak le – történelmük során először.

jugadores-decano-lamentan-partido-campana_1572452748_138248538_667x375.jpgA 2021/22-es bajnokságban bajnokként jutottak fel a negyedosztályba, 10 ponttal megelőzve a második helyen végző CD Utrera-t.

Jelenleg a Huelva a negyedosztályban szerepel.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá