2021. okt 24.

A tovatűnt dicsőség

írta: surprisezola
A tovatűnt dicsőség

Utolsó (3.) rész

A gyár lendülete hanyatlóban volt, de a csapat szépen lépegetett előre. A Tröszt árbevétel-arányos nyeresége az addigi ipari átlag alá csökkent és a pénzügyi egyensúly felborult: csak az állami beavatkozás hozhatta volna helyre a dolgokat.

22.png

A segítség jött is a kormánytól és az Állami Tervbizottságtól is. A termelés és az értékesítés mennyisége gyors ütemben fejlődött, de hiába a Tröszt beruházási tevékenysége, a gazdasági helyzet olyannyira nem változott, hogy megsokszorozódtak az anyag-, energia- és szállítási árak. Ebben az időben 22 000 ember sorsáról gondoskodott a gyár. Megkezdődött a gyár dolgozóinak létszám csökkenése. De a gondok és a fellépő adósságok törlesztése mellett csak kevés pénze maradt a gyárnak, de többek között továbbra is támogatta a Csepel SC-t. 1982-re némileg javult a gyár helyzete, de az évvégre a gondok felerősödtek. Hiába szervezték át a termelést és építették le ismét a létszámot, a helyzet nem változott. Az Állami Tervbizottság elemzéséből kiderült, hogy a gyár már 7 éve folyamatosan csökkenő nyereséget mutat, amit a Tröszt nem megfelelő szervezeti, irányítási és érdekeltségi rendszerére fogott.

23_3.jpg

A csapat az 1982/83-as szezonban a 4. helye végzett. A bajnokság végén Keszthelyi Mihály nyugdíjba vonult és a helyére dr. Puskás Lajos érkezett. Akivel a csapat nem csak, hogy lecsúszott az alsóházban, de ekkor söpört végig az NBI-ben a vesztegetési botrány, amely több csepeli játékost is érintett. Közben a Tröszt megszűnt és az alatta működött vállalatok és intézmények, teljes jogú önálló vállalatok lettek. A vesztegetési botrány miatt végül 4 játékost kizártak a klubból és bár a csapat a 11. helyen végzett az NBI-ben, a társaság szétesett. Ekkor új edző, Gelei József érkezett a csapat élére, aki próbálta helyrerázni a játékosokat. Gelei az alacsonyabb osztályokból hozott fiatal labdarúgókat, akikkel a 84/85-ös szezonban 30 pontot gyűjtve a 7. helyen végzett. De a következő bajnokságra gyengült a csapat kerete. Több meghatározó játékos is távozott és a helyükre igazolt játékosok az előző csapatuknál csak peremembereknek számítottak. Ennek meg is lett a következménye és 1986 nyarán a csepeliek kizúgtak az NBII-be (csak 2 ponton múlott).

24.pngAddig gyengült a Csepel, amíg ki nem esett.

A kiesés után a Csepel előbb a negyedik, majd a nyolcadik helyen végzett. Így érkeztünk el 1988-hoz és a privatizáció elindításához, amely negatívan érintette Weiss Manfréd örökségét, azaz a gyárat. A Csepeli SC 1989 nyarán megnyerte az NBII Nyugati csoportját, de a feljutás után rögtön ki is esett az élvonalból. Az 1990-es választások rendszerváltáshoz vezettek. A megalakult Antall-kormány a tulajdonviszonyok változását, a magántulajdonra épülő piacgazdaság kialakítását tűzte ki célul. Weiss Manfréd örökségét eltékozolták, a gyártelep haldoklott, a csarnokok üresen tátongtak. Ennek oka, hogy megváltoztak az igények és a gyárban legyártott közepes, vagy gyenge termékeknek már nem volt többé piacuk. Csak bizonyos részlegek maradtak, amelyek korszerűek voltak. A Csepeli SC eközben két évnyi másodosztályi szereplés után ismét feljutást ünnepelhettek és 1992 nyarán újra az élvonalra hangolódhattak.

25_2.jpgEmléktábla a 100. évfordulóra, de ekkor már a gyár távol volt a régi csillogástól.

Idővel a Csepeli Gyártelep 200 hektáros infrastruktúráján már nincs állami tulajdonú cég, hanem magyar kisvállalkozások. A tulajdoni hányad gerincét, körülbelül 90 %-át lefedő, 130 tulajdonos tagja a Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesületének. Összefogásuk és anyagi áldozataik eredményeként az önkormányzatban a vállalkozások működését segítő szabályozási terv készült és van hatályban, illetve 2001-ben megosztották a tulajdonközösséget: bejegyeztették az egy helyrajzi szám felosztását 40 tömbtelekre, valamint 60 úttelekre, majd később a nagyobb méretű tömbtelkeket is továbbosztották. Az önkormányzat 1994-től egészen 2010-ig a nagy erőfeszítéseket tett a terület további rendezéséért. A Csepel SC ekkor már messze volt a régi sikerektől és öt élvonalbeli szezon után, 1997 nyarán kiestek az NBI-ből, majd a következő évben, a másodosztálynak megfelelő NBI/B-ből is búcsúztak. Ezt követően liftezett a klub – Az NBII Keleti csoportjából (amely ekkor a 3. vonalnak felelt meg) feljutottak, majd Nemzeti Bajnokságból kiestek. 2000-ben egyesültek a III. kerületi FC-Auto Trader-rel, ami azt jelentette, hogy a felnőtt csapat Csepelen működött tovább.

26.png

Még a 2001/02-es bajnokságot a 4. helyen zárták a 12 csapatos NBI/B Keleti csoportjában, de 2002-ben a klubot működtető cég Tatabányára költözött és FC Tatabánya-Auto Trader néven indított csapatot. Tehát 2002-ben odáig süllyedt a Csepel, hogy 2006-ig nem volt labdarúgó szakosztálya! 2006-ban a nem igazán sikeres budapesti klub, a Láng SK Csepelre költözött és a két klub egyesült, de egy év után már Csepel Football Club néven működött a piros-kék klub, de 2011 óta még két névváltoztatás történt a klubnál, majd 2014-től ismét Csepel FC néven szerepeltek. Majd jött 2016 márciusa és egy Csepel – Fradi II meccs az NBIII Nyugati csoportjában. A Fradi ultrái a vénaszkenner bevezetése ellen tüntettek és inkább ellátogattak az NBIII-as bajnoki mérkőzésre. A helyszínen 10 125 néző volt, akik remek hangulatot varázsoltak. A mérkőzést végül a Csepel nyerte meg 2:0-ra. A Nemzeti Sport beszámolója: KATTINTS.

Kétezer-tizenhat nyarán a Csepeliek a 14. helyen végeztek az NBIII Nyugati csoportjában, amelyet a Fradi II nyert meg. Két évvel később, 2019 nyarán az NBIII-tól is búcsúzhattak. Következhetett a BLASZ I, amit a koronavírus miatt felfüggesztettek. A Csepel rosszabb gólkülönbségének köszönhetően állt csak a 2. helyen, de az előtte lévő Budapesti Vasutas SC-Zugló két meccsel kevesebbet játszott. A legutóbbi, 2020/21-es szezonban ismét csak a második helyen végeztek, a Kelen SC egy ponttal megtudta előzni a gárdát.

27.pngA 2020/21-es szezon.

Kétezer-húsz novemberében a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel SC alapítványt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a nagy múltú egyesület ismét a régi fényében tündökölkön. Miután birtokba vették a Béka téri sporttelepet, áldatlan állapotokkal szembesültek.

Jelenlegi tabella: KATTINTS

Szólj hozzá