2024. feb 09.

Regionális fellegvárból a romokba – az UD Salamanca 100 éve

írta: surprisezola
Regionális fellegvárból a romokba – az UD Salamanca 100 éve

Az UD Salamanca egykor szebb napokat is megélt, viszont az idei Copa del Rey kiírásban kétszer is felhívta magára a figyelmet. A cikk megíráshoz a ’Semleges Néző – Minden ami sport’ nevű Facebook oldal nyújtott segítőkezet.

dffie7vx0aach0f.jpg

A csapatot 1923-ban alapította néhány ír diák. Az írek jelenléte a városban egészen a 16. századig nyúlik vissza, és Salamanca különösen fontos egyetemi városként egy ír kollégiumnak is helyett adott. Már 1907-ben alapítottak a diákok egy csapatot, a Salamanca FC-t, amely néhány kört megélt a Copa del Rey korai időszakaiban. Tizenhat évet kellett várni az Unión Deportiva Salamanca megjelenésére, amely már stabilan szerepelt a spanyol másod- és harmadosztály közt liftezve.

A csapat alapítása egy kávéházban történt meg, mely mára már elpusztult, ezzel az alapítók nevét is magával temetve sajnálatos módon. 1974-ben viszont eljött a Salamanca ideje, ugyanis története során először feljutott az első osztályba, ezzel elhozva az aranykorát a csapatnak. Egy szezont leszámítva (1981/82) egészen 1984 nyaráig szerepeltek itt. Ekkor érte el a klub történetének legmagasabb helyezését az 1974/75-ös szezonban elért 7. hellyel. Ezen kívül egy Copa del Rey elődöntő szereplésüket lehet kiemelni, amit az 1976/77-es szezonban értek el, de ott a Bilbao ellen egy nagyon csúnya, 8:1-es pofonba szaladtak bele. Viszont az élvonalbeli évek alatt volt, hogy a Barcelona-t és a Real Madrid-ot is legyőzték.

 

Az 1984-s kiesésüket követően kétszer is megjárták a harmadosztályt, mindkétszer három évükbe telt, mire visszajöttek. Az élvonalat végül az 1995 nyarán érték el, de akkor utolsóként ki is estek, ami után ugyan egyből visszajutottak, de két év után újra búcsúzni kényszerültek az élvonaltól és az óta sem jártak ilyen magas szinten. Összesen 12 évet töltöttek az első osztályban, hogy aztán egy stabil másodosztályú csapattá váljanak.

A bukásuk hajnala a 2010/11-es szezonban következett be, mikor még a másodosztályban szerepeltek, melyből kiesve a pénzügyi csőd szélére sodródtak. 2013 júniusában már 23 millió eurós tartozásuk volt a finanszírozók felé. Egy tehetős üzletember, Juan José „Pepe” Hidalgo (a Globalia cég vezetője) mentette meg a város sportéletét, ugyanis a csőd után egyből megalapította a Salamanca Athletic csapatát, kinevezve az élére a Real Murcia-t trenírozó Gustavo Siviero argentin mestert. Ugyanakkor a Spanyol Futball Szövetség nem engedélyezte, hogy az UD Salamanca helyét átvegyék a harmadosztályban, így a klub sose játszott le egyetlen hivatalos tétmérkőzést sem.

etxjmzgxcaalwgm.jpg

Erre válaszul a korábbi UD Salamanca szurkolók (többek között Vicente del Bosque is) összefogtak, és megalapították az Unionistas de Salamanca CF csapatát, melyet a fanok finanszíroznak, tehát a Spanyolországban elterjedt socio alapon működnek, persze azt hozzá kell tenni, hogy közben több elnök cserén is átestek napjainkig. Sőt, az ír gyökerekhez visszatérve számtalan brit is finanszírozza a klubot!

A 2018/2019-es szezonban 2653 fő rendelkezett tulajdonosi jogokkal, így ténylegesen közösségi finanszírozásból működtetve a klubot. Eddig tündérmesébe illő a csapat szereplése ugyanis 4 év alatt 3 osztályt léptek fel, jelenleg a harmadosztályban szerepelnek, ahol stabil középcsapat az Unionistas. A stadionjuk kezdetben a Rosa Colorado, jelenleg pedig a Reina Sofia a maga 5000 fős befogadási képességével.

f1eniyqwyaabrdt.jpg

Viszont itt még nem ért véget a történet, ugyanis az UD Salamanca által használt Estadio el Helmántico stadiont, a maga 17 000-es befogadó képességével a város másik, 2013-ban alapult csapata, az ötödosztályban szereplő Salamanca CF UDS használja. Érdekesség, hogy az Unionistas-sal való rivalizálásuknak már neve is van, „az ötven méteres derbi”, mivel a két csapat stadionja nagyon közel helyezkedik el. Végülis hosszú vita után az Unionistas-sal, 2018-ban hivatalosan is ki lett jelentve jogi úton, hogy az UDS az UD Salamanca jogörököse. Kérdés, hogy ez mennyire van összhangban az egykori szurkolók akaratával, főleg, hogy úgy tűnik, hogy az eredményeket az Unionistas szállítja, habár a 2016-os szezonban 4000 bérletessel rendelkezett az UDS.

De miért hívta fel magára a figyelmet kétszer is a Copa del Rey-ben az Unionistas? Elsőkörben egy halasztott hosszabbítással a Villareal ellen, mivel a stadion világítása vacakolt, majd rögtön másnap, büntetőkkel búcsúztatta a Sárga Tengeralattjárót.

Érdekesség: Itt játszott a 2018/2019-es szezonban a Fradinál (még) jelenleg szereplő Owusu.

 A Semleges Néző – Minden ami sport Facebook oldala: KATTINTS IDE

 

Tabella: KATTINTS IDE

 

Források:

 

Szólj hozzá