2023. ápr 03.

Az eddigi krími süllyedések

írta: surprisezola
Az eddigi krími süllyedések

A Krími Premier League azután jött létre, hogy az UEFA megtagadta a Krím-félszigeten lévő csapatok csatlakozását az orosz bajnoksághoz. Ugyan a bajnokság jövőre lesz csak 10 éves, de már most több csapata is elsüllyedt.

hl2j5b6a9pf71.jpg

Még 2015 márciusában Frantisek Laurinec, a Szlovák Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke vezette UEFA küldöttség március elején kilátogatott a Krím-félszigetre. Céljuk az volt, hogy felmérjék „a valós helyzetet” és azt, hogy az orosz hatalomátvétel milyen hatással volt a futballra.

„Megpróbáltunk olyan emberek javaslatait és ötleteit meghallgatni, akik sok-sok éve dolgoznak a krími futballban, és most szembesülnek a jelenlegi politikai valósággal.”

– mondta Laurinec.

nevtelen_37.pngFrantisek Laurinec

Mivel az UEFA elutasította azt a lépést, hogy a krími csapatok az orosz futball-piramishoz csatlakozzanak, így létrejött az önálló bajnokság, amelyet az orosz minisztérium finanszírozott. Az orosz pénz nélkül a klubok többsége szinte nem tudott volna létezni.

„Négy vagy öt klubnak megvan az anyagi alapja a túléléshez. A futball-infrastruktúra is nagyon rossz.”

– vélekedett Laurinec.

Még a 2013/14-es szezonban két krími klub játszott az élvonalban – az FC Sevastopol és az SC Tavriya Simferopol. Előbbi a 16 csapatos bajnokságban a kilencedik, utóbbi pedig az utolsó előtti helyen végzett. Mellettük még ott volt a másodosztályban szereplő FC Tytan Armiansk. Ez a csapat egyébként – azon kívül, hogy tizenkétszeres krími bajnoknak mondhatta el magát – ekkor élte át a legszebb éveit, ugyanis 2010 nyarától a másodosztályban vitézkedtek, azonban a krími helyzet miatt feloszlatták magukat. A további új krími klubok akkortájt alakultak, vagy az ukrán alacsonyabb ligákból érkeztek. Így tevődött össze az első előszezon.

crimean-premier-league-.pngEgy szezonkép az élvonalbeli csapatokról. Jobb alsó sarokban a krími liga logója

A bajnokság 2015. április. 18-án kezdődött. A kluboknak 25 000 rubel részvételi díjat kellett befizetniük (ez mai árfolyamban körülbelül 113 000 FT), és minden bejelentett játékos után 400 rubelt (kb. 1800 FT) kellett átutalniuk. A bajnokságot két csoportra bontották, amelyekben 10-10 csapat vett részt. Mindkét csoportban 1 kört, azaz 9 fordulót játszottak, és a két első helyezett jutott be a torna döntőjébe. A finálét végül az FK SKChF Sevastopol (mai nevén FK Chernomorets) nyerte meg 6:2-re az FC Gvardeyets Skvortsovo ellen.

Érdekesen alakult az első teljes bajnokság, amelyben a döntőt elbukó Gvardeyets nem vett részt, mivel csak a második vonalban indult el, és az eddigi két csoportból csupán 4 – 4 csapat került az élvonalban. Az így létrejött 8 csapatos bajnokságban 4 kört mentek a csapatok, azaz 28 fordulót játszottak (így tehát az egyik csapat kétszer fogadta, illetve kétszer ment a másikhoz), amelyben az utolsó kiesett a második vonalba (ami ekkor még amatőr szintet jelentett), a hetedik pedig osztályozót játszott a másodosztály másodikjával, aki pont a Gvardeyets lett. Az oda-visszavágós párharc mindkét meccsét az SK Rubin Jalta megnyerte, így bennmaradt. A bajnok a TSK Simferopol lett, a második pedig az SKChF Sevastopol.

A következő 5 szezonban (a 2016/17 és a 2020/21-es szezon között) az SKChF Sevastopol és az Yevpatoria adta át egymásnak a bajnoki címet, míg a legutóbb, 2021/22-es szezonban már újra a TSK Simferopol lett a bajnok. Közben azonban voltak olyan csapatok, amelyek a süllyedés útjára kerültek.

new_site_tavriya.jpgA TSK címere

Nézzük időrendi sorrendben az elsüllyedt csapatok sorsait:

  • 2016: Az előző évben létrejött PFC Berkut Armyansk csapata, amely a legészakibb együttesnek számított. Az első szezonját a másodosztályban kezdte, de az átszervezéseknek hála a következő bajnokságát már a krími élvonalban kezdte. Ott azonban csont nélkül az utolsók lettek, és áprilisban a játékosok már a Bakhchisaray ellen ki sem álltak. Ez után a játékosok többsége elhagyta a klubot, majd május 12-én az együttes kilépett a bajnokságból, végül pedig megszűnt létezni.

  • 2017: Az előző pontban említett Bakhchisaray ugyancsak 2015-ben jött létre, és ők is az átszervezések miatt kerültek feljebb. Ott előbb a harmadik, majd az utolsó helyen végeztek. A kupában jól muzsikáltak. 2016-ban megnyerték, 2017-ben az elődöntőig jutottak. Még ugyanebben az évben beleolvadtak a Simferopol-ba.

  • 2020: A szintén 2015-ben alapított FC Asgard Yalta a 2016/17-es szezonban kezdte meg a bajnoki szereplését, akkor még az élvonalban. A második szezonjukban az osztályozós helyet csípték el, amit megnyertek, de a feljutás után előbb abszolváltak egy bennmaradási Play-Off-ot, majd utolsóként kiestek. Ezt követően ők is megszűntek.

  • 2021: Az 1999-ben alapított FC Krymteplytsia Molodizhne 2003-ban még az ukrán negyedik vonalban szerepelt, de onnan felvételt nyert a harmadik szintre, amit két év után meg is nyert és egészen 2013-ig a másodosztályban szerepelt. 2014-ben került át a krími másodosztályban, ahol három év után, 2016-ban bajnokként feljutott. Az élvonalban a következő években remekelt, és 2020-ig háromszor a dobogón is végeztek a bajnokság végén, a kupát pedig kétszer elhódították. A 2020/21-es szezonban csupán a negyedikek lettek a nyolc csapatos bajnokságban. 2021-ben pénzügyi gondok miatt megszűntek. A színük a piros-fehér volt, mivel az elnökük, Vladimir Vasilyev nagy Spartak Moszkva rajongó.

  • 2022: Az 1958-ban alapított SC Tavriya története a legérdekesebb, ugyanis a krími helyzet miatt a klub kettévált. Az SC az ukrán ligában maradt, míg a TSK Simferopol a krími bajnokságban folytatta. Előbbi csapat a legutóbbi szezont az ukrán harmadik vonalban játszotta végig, azonban mivel az oroszok elfoglalták a térséget, kérelmet nyújtottak be, hogy az oroszországi harmadosztályban szerepelhessenek.

Tabella: ITT
2817.jpg

Szólj hozzá